Skeidar-arvingen og den tidligere landslagsspilleren og fotballtreneren er styreleder og eier 93 prosent av aksjene i selskapet Mime Invest AS. Hovedaktiviteten til selskapet er å være morselskapet til Birkelunden Invest AS.

Gjennom dette selskapet kontrollerer Andresen blant annet selskapene Skeidar Living Group (SLG) (møbler), samt diverse eiendoms- og investeringsvirksomhet. Andresen er konsernsjef i SLG.

SLG har hatt det tungt de seneste årene, med underskudd før skatt på 98 millioner kroner i 2018. I 2019 tapte SLG en ankesak som kostet Andresen og Mime Invest 31 millioner. Det bidro sterkt til et underskudd på 90 millioner.

Les også: Martin Andresen tilbake i Vålerenga

Inntektsfall

Fjorårstallene for Mime Invest viser at konserninntektene var ned fra 2,38 milliarder i 2018 til 2,29 milliarder i fjor. En viss kostnadsreduksjon var ikke nok til å hindre at driftsunderskuddet i perioden fra 38 millioner kroner til 95 millioner.

Og etter at netto finanskostnader er trukket fra, er underskuddet før skatt økt fra 68 millioner kroner i 2018 til 116 millioner i fjor.

Resultatforverringen fra 2018 begrunnes i årsrapporten med et krevende år for SLG-konsernet. 2019 var preget av engangsutgifter og opprydding, omstilling og flere kostnadkrevende prosesser.

Kriselån

Dette varte til over årsskiftet, men fra og med januar i år har salget ifølge årsberetningen normalisert seg, og det skal være en gradvis bedring etter det. Men SLG hadde i 2019 anstrengt likviditet og var i brudd med lånebetingelsene i banken, slik at møbelkjeden måtte tilføres kriselån fra Andresen.

Den vurderte egenkapitalen i Mime Invest AS ved utgangen av fjoråret- altså eiernes midler - var på 323 millioner kroner. Martin Andresens andel av dette er 300 millioner kroner.

Men 200 millioner av Mime-konsernets verdier er goodwill, typisk merverdier ved oppkjøp, samt andre immaterielle eiendeler som utsatt skatt og antatte merverdier knyttet til varemerke og programvare.

Les også: Kjøper seg opp i Sverige - vi skal bli best i Norden

Mange klubber

Martin Andresen (43) er opprinnelig fra Kråkstad i Ski kommune og var landslagsspiller fra 2001 til 2009. Den omflakkende fotballkarrieren startet i Ski og fortsatte i Moss, Viking, Stabæk, Wimbledon og Blackburn, samt Vålerenga og Sandefjord Fotball.

Andresen ble i 1999 solgt fra Stabæk til Wimbledon for hele 23 millioner kroner, men oppholdet ble kortvarig. Han dro derfor hjem til Norge og Molde FK på låneopphold, før han igjen returnerte til Stabæk.

I 2005 ble Andresen det dyreste kjøpet i Branns historie, som betalte 15 millioner for ham, men kaptein Andresen førte Brann til serimesterskap i 2007. Det året ble han også Norges mest verdifulle spiller og var med på årets lag i Tippeligaen.

Les også: Kjøpefesten fortsetter - nye tall overrasker ekspertene

Lite vellykket

I november 2007 signerte Andresen for Vålerenga Fotball som spillende manager, men avsluttet trenerkarrieren her etter 2012-sesongen. Han prøvde seg i 2015 med et comeback i daværende Tippeligaen for Sandefjord, men det var ikke vellykket.

På landslaget debuterte Andresen for Norge i 2001 og var landslagskaptein fra 2005 til 2008. Totalt fikk han 35 landslagskamper og scoret 3 mål, ifølge Wikipedia.