*Nettavisen* Økonomi.

Kjempesmell for oljefondet

This file photo taken on November 25, 2008 shows NorwGÅR AV MED SMELL: Avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad har fått koronaviruset midt i fleisen.

GÅR AV MED SMELL: Avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad har fått koronaviruset midt i fleisen. Foto: Erlend Aas (AFP)

Oljefondet har tapt svimlende 1330 milliarder kroner hittil i år.

26.03.20 11:38

BANKPLASSEN (Nettavisen Økonomi): Oljefondet har gjort det bra siden fondet startet opp på slutten av 90-tallet. Den årlige aksjeavkastningen til fondet siden oppstarten i 1998 har vært på 6,2 prosent, men pene 9,8 prosent frem til 2019.

Men hittil i år er aksjeavkastningen i minus med hele 22,8 prosent. 1330 milliarder kroner har forsvunnet fra fondet i negativ avkastning siden 1. januar. Dette er fall i internasjonal valuta, oljefondet plasserer midlene sine i utlandet.

Les også: Rapport fra England med sjokktall om koronaspredning

Men fallet hittil i år er mindre enn den positive avkastningen fra 2019, som illustrerer de enorme svingningene i fondet.

Samlet avkastning for fondet hittil i år er imidlertid på -16,2 prosent. Renteavkastningen i år er omtrent null prosent (se også nederst i artikkelen), det samme er avkastningen for eiendomsinvesteringene.

Les også: Her er snittlønnen 1,6 millioner kroner

Vil kjøpe igjen

Fondet har ved slutten av mars en aksjeandel opp mot noe over 65 prosent, ikke langt unna den lovbestemte andelen på 70 prosent. Det tærer hardt på avkastningen når aksjemarkedene tryner. Fallet oppveies i stor grad av en svekket krone, som holder verdiene oppe målt i norske kroner.

- Det er spesielle tider i samfunnet, i verden og i økonomien, sa oljefondets avtroppende sjef Yngve Slyngstad på en pressekonferanse torsdag.

- Men vi vil med all sannsynlighet på ett eller annet tidspunkt begynne å kjøpe aksjer igjen. Vi hr en 30-års horisont på våre investeringer, og det svinger enormt fra dag til dag. Det er et kjempeutfordrende marked, fortsatte han.

Rebalanserer

Oljefondet praktiserer såkalt rebalansering: De kjøper verdipapirer som faller i verdi og selger det som har steget. Når aksjemarkedene faller mye, faller aksjeandelen i fondet. Da vekter fondet seg opp i aksjer, noe de eksempelvis gjorde i fjerde kvartal 2018.

Men dette er svært markedssensitive opplysninger når fondet igjen vil kjøpe aksjer, så Slyngstad ville på pressekonferansen ikke si noe om når de starter.

- Den logiske konklusjonen er at vi vil starte, men si noe om i dette i etterkant. Dette er en situasjon det er vanskelig for oss å analyse med vårt apparat, sa han.

Helt usedvanlig

Oljefondets verdi vil svinge opp og ned i tråd med svingningene i verdens aksjemarkeder.

- Det fallet vi har hatt i aksjemarkedet den senere tid, har vært usedvanlig, det har vært en usedvanlig rask korreksjon i markedet, sa Slyngstad. Han sa at aksjefallet denne gangen er sterkere enn det var under børskrakkene i 1929 og 1987.

- Men vi må være forberedt på korreksjoner av denne typen, dette er langt innenfor det vi må forvente. Men en ting gjør denne krisen mer utfordrende enn finanskrisen (2008-09, red.anm.), det har skjedd svært raskt, sa Slyngstad.

Men oljefondet har i motsetning til andre investorer ikke belånt investeringene, så den bekymringen slipper vi.

Les også: Koronakrisen kan ende svært godt for Norge

Nullrenter

Det har også vært store svingningene i rentemarkedet. Men oljefondet plasserer nå midler i rentebærende papirer som gi svært lav avkastning, til dels negativ avkastning.

Spørsmålet er hvordan fondet skal tjene penger fremover her hvis rentenivået holder seg i nærheten av null.

- Vi har en betydelig andel av renteplasseringene som løper til en negativ avkastning, mer enn en tredjedel, medga Slyngstad på spørsmål fra Nettavisen Økonomi.

Kursgevinster

Oljefondet hadde til tross for et lavt rentenivå i fjor en god avkastning på renteplasseringene.

Det skyldes at rentene falt fra et lavt nivå til et enda lavere nivå. Da får oljefondet - og andre renteinvestorer - en kursgevinst på disse plasseringene, som gir en god avkastning.

Hvis rentene stiger, kan derimot det føre til kurstap og negativ avkastning.

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag