- Vi sitter på en kostnadsstruktur som ikke er bærekraftig, sier Olav Thorstad, daglig leder i Plantasjen, til Nettavisen.

Plantasjen tapte hele 202 millioner kroner på driften i de tre siste månedene av 2019.

Det viser en ny rapport fra Ratos, som eier den norske plante- og hagebutikkkjeden.

Fjerde kvartal er ofte intet spesielt godt kvartal for Plantasjen, men tapene blir stadig høyere. For et år siden tapte Plantasjen "bare" 155 millioner kroner.

Høy leie

Nedturen kan delvis forklares med salget av datterselskapet Spira, som kjeden tapte 26 millioner på. Samtidig er også salget kraftig ned. Plantasjen omsatte for 645 millioner kroner i fjerde kvartal, mot 737 millioner i samme tid i fjor.

Les også: Kraftig fall i norsk handel

«Deretter påvirkes driftsresultat av lagernedskrivning, kostnader for nedlegging av kontor og av det lavere salget», skriver Ratos i meldingen, som viser til at julesalget var svakt for selskapet.

- Det er klart at vi som selskap har store utfordringer, men også enorme muligheter, sier Thorstad, som viser til at for høye husleiekostnader er en spesielt stor utfordring for hagekjempen.

- Vi er i dialog med alle parter for å få på plass en snuoperasjon, sier han.

Legger ned butikker

Som tiltak for å bedre lønnsomheten, varsler Ratos at de også legger ned butikker.

Les også: Ikea-sjef Clare Rodgers om snuoperasjonen: - Kjempetøft

«Plantasjen har under året besluttet å stenge ned tre ulønnsomme butikker og planlegger å følge med på hele butikknettverket med tanke på bedring av lønnsomheten. Utover det gjennomføres det nødvendige tiltak for å senke leiekostnadene», skiver Plantasjen-eieren.

Thorstad bekrefeter at det kan være duket for ytterligere nedleggelser i tiden fremover.

- Ja, det er alltid noen vi må vurdere, men jeg håper og tror at vi får til gode avtaler med gårdeierene slik at vi kan fortsette med de butikkene vi har. Jeg ønsker å ha så mange butikker som mulig, sier Thorstad.

Han sier at av Plantasjen-butikkene som legges ned er to i Finland og én i Norge, på St. Hanshaugen i Oslo.

Les også: Nille-sjef Kjersti Hobøl mener folk glemmer den kanskje viktigste grunnen til at norske butikker går konkurs

Ved siden av utfordringer med høy leie, medgir Thorstad at Plantasjen også har tøff konkurranse.

- Plantasjen er markedsleder, men samtidig er vi i en bransje der mange muligheter til å tjene noen raske penger på å selge litt lyng og orkideer. Men det er nok også riktig å si at vi som største aktør kan ta en større ansvar for å drive innovasjon og konseptutvikling i bransjen. Her har vi nok sovet litt i timen, sier han.

Høy belåning

Videre sier selskapet at de har diskutert med långiverne til Plantasjen og jobbet for å få den høye belåningsgraden i selskapet.

«Belåningsgraden i selskapet er høyt og selskapet jobber med et handlingsprogram rettet mot å senke langsiktig kostnaden», heter det.

Ratos kan imidlertid trøste seg med at tallene for helåret 2019 ikke er fullt så dyster lesning.

Der tjener Ratos fortsatt penger, med et lite driftsoverskudd på 49 millioner kroner, ned fra 72 millioner i 2018. Omsetning økte imidlertid fra 3,96 til 4,03 milliarder kroner.