Gå til sidens hovedinnhold

Kjempesmell for Røkkes oljeserviceselskap – spår enda mørkere tall fremover

2020 har vært knalltøft for Aker Solutions så langt. Årets inntekter kommer til å være 30 prosent lavere enn i fjor.

Kjell Inge Røkkes Aker Solutions har falt over 87 prosent på børsen i år, og har satt inn flere tøffe tiltak for å komme seg gjennom koronakrisen og oljeprisfallet.

Selskapet har permittert 850 arbeidere og har sendt hjem 3.300 kontraktarbeidere. Oljeserviceselskapet skrev tidligere denne måneden av kostnadene skulle kuttes med 750 millioner i år som en del av en større spareplan. Torsdag skriver imidlertid Aker Solutions at kostnadskuttene nå skal være på rundt 1 milliard i året.

  • Selskapet kommer også til å kutte investeringsutgiftene med 40 prosent sammenliknet med nivået i 2019. Røkkes oljeserviceselskap vil kun investere 500 millioner kroner i år.
  • Aker Solutions stenger verftet i Sandnessjøen og reduserer bemanningen i Malaysia og Brasil.
  • Lønnen er fryst ut 2020.

Driftsresultatet ned over 75 prosent

Slik ser tallene for de første månedene av 2020 ut:

Inntektene endte på 6,5 milliarder kroner, 10 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Driftsresultatet falt fra 634 millioner i første kvartal i fjor til 149 millioner kroner i årets første kvartal - over 75 prosent ned fra 2019-nivået.

– Dybden og skalaen på denne nedturen er ennå uklar, men andre kvartal blir sannsynligvis en av de mest usikre og ødeleggende kvartalene vår industri har vært gjennom, sier Aker Solutions-sjef Luis Araujo.

Selskapet skriver at hovedmålet til Aker Solutions i en periode med vesentlig lavere aktivitet i oljemarkedet og lave oljepriser vil være å beskytte balanseregnskapet og egen finansiell form.

Så usikker er situasjonen at Aker Solutions selv har problemer med å gi en detaljert beskrivelse, skriver selskapet selv.

– Selskapet forventer at inntektene for året kommer til å falle med 30 prosent sammenliknet med nivået i 2019, skriver Aker Solutions.

Les mer: Røkkes høyre hånd tjente 30 millioner i fjor - nå vil han halvere lønnen

Kommentarer til denne saken