*Nettavisen* Økonomi.

Kjempesmell for XXL - må få nødhjelp av eierne

 

MÅ TRÅ TIL: Øivind Tidemandsen er storeier og styreleder i XXL foto: Halvor Ripegutu Foto: Halvor Ripegutu

De norske kundene flykter og storeier Øivind Tidemandsen må trå til med nødhjelp. Nå kollapser aksjen på børs.

15.10.19 17:32

Problemene ser ikke ut til å ha noen ende for sportskjempen XXL. Etter å ha mistet to toppsjefer på få dager, gått på stor Black Friday-smell og fått aksjekursen fullstendig massakert, legger selskapet tirsdag frem nye elendige nyheter.

XXL, som frem til i år aldri hadde opplevd noen annet enn salgsvekst, melder nå at omsetningen faller kraftig, spesielt i Norge. Det går så dårlig at de må få nødhjelp fra eierne for å ikke bryte lånebetingelsene sine.

Nødhjelpen kommer i form av 400 millioner kroner fra Øivind Tidemandsens Dolphin Management, oppkjøpsfondet Altor, Andresen-familiens Ferd og to andre fond gjennom en aksjeemisjon. Ved siden av dette får øvrige aksjonærer mulighet til å tegne seg for aksjer til en verd på 100 millioner kroner.

Norsk nedtur

Dommen fra finansmarkedet er nådeløs etter disse nyhetene og aksjen er ned hele 17 prosent til 18 kroner. Det er soleklart historisk bunnivå for aksjen som var handlet for 112 kroner så sent som for tre år siden.

Les også: XXL-sjefen bekrefter prisjuks

Det er spesielt i Norge at det nå går dårlig for XXL. Salget i tilsvarende butikker i Norge er ned skrekkelige 10 prosent i juli, august og september. For selskapet som en helhet er nedgang for kvartalet på fire prosent.

Det gjør kvartalet de nettopp var gjennom til det verste i selskapets nyere historie. I selskapets 18-årige eksistens har XXL bare rapportert fall i salget en gang før, nemlig i første kvartal i år.

- Spesielt har september vært en utfordrende måned. Det lavere salget har påvirket bruttomarginene negativt ettersom den ventede bidraget i form av volumbonuser fra leverandørene har blitt mye lavere enn i fjor, skriver selskapet.

XXL skriver at slike bonuser nå betyr at XXL går glipp av 15 millioner kroner.

XXL er imidlertid ikke den eneste sportskjeden som sliter. Gresvig-konsernet, med G-sport og Intersport, besluttet nylig å legge ned G-Sport etter 117 år.

Sliter

XXL skriver at de vil gjennomføre en rekke tiltak for å bedre den finansielle situasjonen i selskapet på kort sikt. Fokuset vil være på å bedre balansen mellom vekst og margin og samtidig redusere lageret av usolgte varer.

«Ved siden av det vil XXL gjennomføre flere kostnadsinitiativ. Det langsiktige målet er å få lageret ned til 25 millioner kroner per butikk og bedre balansen betydelig», skriver XXL.

Oppkjøpsfondet Altor, som kjøpte seg inn i XXL tidligere i år, blir forøvrig største eier etter emisjonen i XXL med rundt en fjerdedel av aksjene. Hugo Maurstad i Altor forelås som ny styreleder i XXL.

Her kan du lese Nettavisens store intervju med XXL-eier Øivind Tidemandsen fra i vår:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.