Regnskapet viser at den spanske motekjeden tapte nesten 59 millioner kroner før skatt i fjor, en forverring fra et underskudd på nesten 39 millioner i 2017.

Den kraftige forverringen skjer til tross for at omsetningen økte fra 388 millioner kroner i 2017 til 539 millioner i fjor. Men driftskostnadene har steget betydelig, slik at allerede svake tall ble enda svakere. En god del av disse driftskostnadene skyldes høye avskrivninger og nedskrivninger på inventarer.

Les også: Kraftig fall for Høyer

Mer i lønn

Økte lønninger er en annen forklaring til de høyere kostnadene, lønnskostnadene steg fra 59,7 millioner kroner i 20187 til 82 millioner kroner i fjor.

Zara har etter hvert etablert flere butikker i Norge. Det koster i leie av lokaler. Zara Norge betalte i fjor hele 87 millioner kroner i leiekostnader. Det tilsvarer vanvittige 16 prosent av omsetningen og er i utgangspunktet skyhøyt over det klesbransjen har i omsetningsleie (6-8 prosent).

For luksusbutikker som Louis Vuitton, ligger derimot leien på et tosifret nivå av omsetningen.

Les også: Nedtur for klesbutikkene i Oslo

Dyrest i landet

Blant annet har Zara en stor butikk på Egertorget, på hjørnet av Karl Johans gate og Øvre Slottsgate. Dette er Norges aller dyreste strøk å leie butikklokaler i, med kvadratmeter leie på 20.000-25.000 kroner i året i første etasje.

Det betyr eksempelvis at en butikkeier må ut med 4-5 millioner kroner i året for å leie 200 kvadratmeter.

Zara har også en stor butikk i Bogstadveien, som er en dyr handlegate i Oslo vest. Her ligger kvadratmeterleien på over 10.000 kroner i året for de dyreste butikklokalene.

Totalt sysselsatte Zara ved utgangen av fjoråret 176 årsverk.

Størst i Europa

Zara Norge AS er eid av Inditex S.A. Spania og er ifølge Wikipedias den største motekjeden i Europa målt i antall butikker. Zara har merker som Massimo Dutti, Bershka og Pull & Be.

I Norge åpnet den spanske motekjeden sin første butikk i 2006, i Bogstadveien. Høsten 2008 åpnet Zara en butikk i Nordre gate i Trondheim, og høsten 2017 åpnet Zara også en butikk i Markens gate i Kristiansand. I tillegg har kjeden butikk i Karl Johans gate, samt på Sandvika Storsenter og Kolbotn senter og i Stavanger.