Endelig foreligger 2021-regnskapet for Oda Norway AS, nesten fem måneder etter fristen for innsendelse til Brønnøysund (se nederst i saken).
Oda Norway, tidligere Kolonial.no, selger dagligvarer på nett. Det innebærer salg, distribusjon og plukk av dagligvarer via en internettbasert handelsløsning. Mesteparten av virksomheten ligger i Lørenskog kommune, men det er også åpnet et lager i Lier utenfor Drammen.
Strategien til Oda er å konsentrere seg om vekst og markedsandeler. Men 2021-tallene er lite lystelige for Oda, som har brukt denne høsten til å hente inn penger.

Starter opp ny dagligvarekjede i Norge: – Det er et hull i markedet
Kraftig omsetningsøkning
Årsregnskapet for 2021 viser at omsetningen økte fra 1978 millioner kroner i 2020 til 2490 millioner i fjor. Men til tross for den kraftig veksten økte driftsunderskuddet i perioden fra 106 millioner kroner til 284 millioner. Resultatet før skatt forverret seg fra et underskudd på 131 millioner kroner i 2020 til hele 292 millioner i fjor.
Ettersom omsetningen har økt kraftig, har også varekostnadene steget mye i perioden. Lønnsutbetalingene har økt, og andre driftskostnader er opp nesten 200 millioner kroner. Ifølge årsberetningen investerte Oda nesten 420 millioner i fjor.
Den underliggende driften, kontantstrømmen fra virksomheten, gikk i minus i fjor med hele 305 millioner. Til sammenlikning var dette underskuddet på bare 17 millioner året i forveien. Siden starten i 2014 utgjør ifølge Nettavisens beregninger de samlede underskuddene for Oda 700 millioner kroner etter skatt, nesten 900 millioner før skatt.

Raser mot matbutikk-konkurrent: – Coop har lurt kundene
Tapt egenkapital
Oda Norway hadde ved utgangen av 2020 tapt egenkapitalen, gjelden var 87 millioner kroner høyere enn de vurderte verdiene av eiendelene i selskapet. Men takket være kapitalinnsprøytninger, var egenkapitalen, eiernes verdier positive per 31.12.21 med 246 millioner.
Styret skriver i årsberetningen for 2021 at de i 2022 har gjort flere strategiske grep. I april fikk selskapet et lån på 400 millioner kroner og i juli et lån fra investorene på 621 millioner. Dette lånet kan gjøres om til egenkapital.
Og nå i desember ble det ifølge årsberetningen klart at selskapet har bindende avtaler om frisk kapital på 1500 millioner kroner. Det skal være nok til å støtte konsernets langsiktige planer. Opplysningene om kapitalinnsprøytningene i desember er altså tatt inn i årsberetningen for 2021.
Det er de norske oppkjøpsfondene Summa Equity og Verdane som i begynnelsen av måneden gikk sammen med svenske Kinnevik om den store kapitalinnsprøytningen. Ifølge E24 verdsatte det Oda til 3,5 milliarder kroner, ned fra hele 10 milliarder i 2021. Gründer Karl Munthe-Kaas ble ifølge Finansavisen kraftig utvannet ved kapitalutvidelsen.

Ekspert: Oda lurer kundene med ulike priser
Satser i utlandet
Oda Norway AS er eid av Oda Group Holding AS. Dette eierselskapet har før kapitalutvidelsen svenske Kinnevik Online AB og Rasmussengruppen som de største eierne.
Oda gjennomførte i mai 2021 en kapitalutvidelse på over 1 milliard kroner. Samtidig ble det gjort om gjeld til egenkapital for flere hundre millioner. I fjor høst og i desember 2021 ble selskapet fisjonert, splittet opp, mellom Oda Norway AS og Oda Holding Group.
Fisjonen var ifølge årsberetningen første trinn i etableringen i Oda Group Holding AS som ny spiss i konsernet. De personlige eierne i Oda Norway AS ble da innløst i oppsplittingen. Hensikten med fisjonen er at Oda skal satse i utlandet, og det er da best med et norsk selskap som eier såkalte immaterielle eiendeler. Eksempler på det er lisenser, konsesjoner, patenter og forskning.

Norsk matgigant vil ha mer utenlandsk konkurranse: – Svært uvanlig
Mye kortsiktig gjeld
Ved utgangen av fjoråret hadde Oda Norway en samlet gjeld på over 800 millioner kroner, hvorav mesteparten hadde forfall under ett år frem i tid. Selskapet sysselsatte 603 årsverk.
Men årsregnskapet foreligger altså flere måneder på overtid. Innleveringsfristen for årsregnskap er i utgangspunktet 31. juli det påfølgende kalenderåret. For sent innsendte regnskap kan straffes med en bot på nesten 64.000 kroner.
Revisorberetningen er datert 9. desember. Her konstaterer revisor Jan Møller i Grant Thornton Revisjon at årsregnskap og årsberetning er avlagt etter utløpet av fristen.
Nettavisen konfronterte i november Møller med hvorfor det ikke var innsendt noe årsregnskap, men han hadde da ingen kommentarer.