Jørgen Skavlan og kona Janicke Pamela Ebbing selger nå sin 266 kvadratmeter store leilighet i Kristinelundveien.

Kristinelundveien er en eksklusiv boliggate på Frogner med representasjonsboligene til både den amerikanske og kinesiske ambassaden i nærområdet. Gaten går mellom Solheimgaten på nedsiden av Vigelandsparken og Bygdøy allé.

Leiligheten er tidligere eid av skipsrederen Morits Skaugen, som døde i 2005.

Prisantydningen er satt til 33 millioner kroner, 124.000 kroner kvadratmeteren regnet av bruksarealet på 266 kvadratmeter. Den erfarne megleren Nils M. Nordvik har fått salgsoppdraget. Han sier at leiligheten bærer preg av fordums shipping og omtaler den som en liten skipsredervilla.

Påkostet for ti millioner

– Men leiligheten er påkostet for 10 millioner kroner og bygget om til et mye mer moderne preg. Prisen er satt ut fra bygget og hvordan leiligheten ser ut. Min følelse er at prisen bør ligge på 30-tallet, men det er vanskelig å si om den skal være 33 millioner eller 34 millioner.

– Jeg mener kvadratmeterprisen ikke er så høy sammenliknet med andre områder i byen. Men Kristinelundveien har ikke samme utsikt som Gimle terrasse, som skal prises høyere per kvadratmeter, sier Nordvik til Nettavisen.

– Hvem ser du som aktuelle kjøpere til denne leiligheten?

– Den er egentlig for familier med litt mer voksne barn og noen som ønsker en herskapelig leilighet over en hel etasje. Vi snakker om litt mer voksne folk, men kanskje også finansfolk og advokater som vil til et mer tradisjonelt og etablert område.

– Den er totalrenovert for ti millioner, sånn sett er det en helt normal fortjeneste på alle de årene de har hatt leiligheten, forklarer eiendomsmegler Nordvik.

I løpet av de første to dagene har annonsen allerede tiltrukket seg interesserte. Megleren har allerede fått flere interesserte i leiligheten.

– Jeg har ikke talt opp hvor mange som ønsker visninger. Vi har separate visninger, så folk må melde interesse for visning, forteller Nordvik.

Seriøse

– Er det for å unngå skuelystne nysgjerrigperer?

– De som kommer er seriøse. Etter covid har vi ikke hatt så mange nysgjerrige turgåere på visningene våre.

«En herskapelig og særdeles lekker leilighet», lyder beskrivelsen av leiligheten som kan skilte med to balkonger, parkering, peis og fire soverom. Med andre ord: Full pakke.

Bygården er bygget i 1931 og ifølge annonsen pusset opp av en tidligere eier på slutten av 1970-tallet. Hovedbadet er pusset opp i 2005 i forkant av Skavlans kjøp av leiligheten i 2006. Da ble leiligheten pusset opp og oppgradert, med dels endret planløsning og en mer åpen løsning. I 2008 ble det bygget ny balkong på kjøkkensiden.

Skavlan har utsikt til den kinesiske ambassadeboligen på andre siden av veien, en bolig som i sin tid ble eid av Bik Bok-gründer Kenneth Sandvold.

Veiens vestside ble i perioden 1911–1929 utbygd med en rekke større patrisiervillaer. I perioden 1928–1933 ble det langs gatens østside bygget elleve hus i to eller tre etasjer. Skavlans leilighet ligger nokså nærme Bygdøy allé, på østsiden.

Sjel og lyst

Nordvik sammenlikner Kristinelundveien med eksklusive Gimle terrasse, Oslos kanskje dyreste boligstrøk. Det skyldes ikke minst den spektakulære utsikten en del av disse sydvestvendte leilighetene har over fjorden.

– Det er et eksklusivt segment, der det er følelser som teller, forteller den erfarne megleren.

Frogner-strøket skiller seg ut fra Holmenkollåsen. Nordvik sier at her handler det om tilknytning til området og et område som egner seg for barn i oppvekstalderen. Vi snakker om det såkalte Heming-land, kalt opp etter idrettsklubben Heming.

– Det er et helt annet publikum, og boligene er blitt lavere priset. Holmenkollåsen er blitt litt annerledes på en positiv måte, området trekker folk som er glad i å drive med idrett, sier Nordvik.

Finansfolk

Et rådyrt boligområde som Aker Brygge og Tjuvholmen er også annerledes enn det typiske Frogner-miljøet, som er mer preget av «her vil jeg vil være og ønsker å bo».

– Ja, Aker Brygge, Tjuvholmen og Vannkunsten i Bjørvika appellerer til en litt annen gruppering av folket, som investorer og finansfolk, samt advokater. De vil bo litt mer kontinentalt, mens Frogner er for de litt mer tradisjonsrike, sier Nordvik.

Felles for den dyreste delen av boligmarkedet er at det ikke er rentefølsomt. Rentene er på vei oppover, som nå sender boligprisene generelt nedover.

– I dette segmentet har folk penger, de ser ikke så mye på om boligrenten er 2 eller 4 prosent. Det handler om ønsket om å flytte til stedet. For det meste er boligene finansiert med egenkapital, og må kjøperne låne, kan de fint betale det. De høyere boligsegmentene lever sitt eget i liv, slår Nordvik fast.

Kjendisfamilie

Jørgen Skavlan (65) er kjent som både lege, foredragsholder og debattant. Han er far til Jenny Skavlan og storebror til Fredrik Skavlan og er gift med kunstneren Janicke Pamela Ebbing.

Skavlan ble i 2010 kåret til årets allmennlege av Allmennlegeforeningen og året etter ble han av Dagens Medisin regnet blant de 20 mektigste i «Helse-Norge». Han er også kjent som skeptisk til alternativ medisin.