Etter mange tiår med kamp mot den omstridte formuesskatten, innstiller nå Høyre på å legge kampen bak seg.

I det nye forslaget til partiprogram fjerner partiet formuleringen om å «på sikt fjerne hele formuesskatten». I stedet skal den fjernes på arbeidende kapital. Et begrep som flere har påpekt er vanskelig å definere på en god måte.

Les mer: Norge deler ut milliarder i EU-bistand: – Må skru av pengekrana

Programkomiteen som har lagt frem forslaget til program er ledet av Linda Hofstad Helleland med nestleder Henrik Asheim.

I dagens program står følgende formulering:

«Fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, og på sikt fjerne hele formuesskatten.»

I forslaget til det nye programmet står det:

«Fjerne formuesskatten på arbeidende kapital for å styrke norsk eierskap til norske jobber. Fortsette å øke bunnfradraget på all formuesskatt.»

Ifølge programkomitéleder Helleland handler det om at det ikke handlingsrom til å prioritere å kutte skattene.

– Regningen må gå i hop. Dette er en erkjennelse av at det er ingen realisme i å gå til valg på et løfte om å fjerne formuesskatten, sier Hofstad Helleland til Aftenposten.

Les mer: Staten eser ut: Norge topper internasjonal kåring

– Måtte ta meg en skarp whiskey

Nyheten ble ikke tatt godt imot på Sotra. Hvor bedriftseier og gründer Jan Vindenes, bedre kjent som «Kjetting-Jan», mener Høyre nok en gang flytter seg mot venstresiden.

– Jeg måtte ta meg en skarp whiskey her på kontoret da jeg leste det. Det er litt av et sjokk. Det mest alvorlige er for alle bedriftene som kommer til å slite i lang tid fremover, også kommer denne formuesskatten på toppen til problemene med korona, inntjening og konkurranse fra utlandet, sier Vindenes til Nettavisen.

Les mer: Mener ny avgiftsøkning kan gi prissjokk på flybilletter: – Helt hinsides

Han mener det er en dragning mot venstre i norsk politikk, og viser til at statsbudsjettet har est ut de senere årene. Offentlige utgifter har før koronakrisen økt til 60,5 prosent av norsk økonomi. Det betyr at for hver 10-kroning som skapes i privat sektor, går seks kroner inn i offentlige budsjetter.

– Jeg oppsummerer med stor uro at alle partiene på høyresiden beveger seg til den andre siden av skalaen. Det er knapt partier igjen på høyresiden. Det er bare liberalistene, sier han.

Les også: Ordfører raser mot elbil-tvang: – Skaper en usikkerhet vi ikke har råd til

– Forrådt

Vindenes er selv nylig blitt utkåret til listetopp for Liberalistene i Hordaland, etter han danket ut tidligere Frp-nestleder Per Sandberg i en kampvotering.

– Alle de snille onklene som har bidratt med støtte og penger til Høyre har god grunn til å føle seg forrådt. Da må man finne andre å støtte. Jeg kommer iallfall ikke til å gi én krone til Høyre, sier han.

– Høyre vil fjerne den på arbeidende kapital. Det er vel bra?

– Det vil hjelpe mye. Men pensjonistene ender opp som taperne. Og når skal dette skje? De har hatt åtte år i regjering. De snakker mest når de ikke har makten, og gjør lite når de har den, oppsummerer gründeren.

Les mer: Ny trefelling skaper reaksjoner: 48 trær må vike for MDG-byrådens sykkelplaner

Han mener nordmenn flest er altfor lite observante med hvor mye skatter og avgifter vi faktisk betaler.

– Folk får lønnslippen og ser bare på nederste linje og tenker ikke på hvor mye de betaler inn til staten hver eneste måned. Mye går til sykehus og barnehager, men mye går også til andre ting.

Vindenes forsikrer om at han ikke har noe ønske om å privatisere sykehus eller skoler.

– Hvor vil du kutte da?

– Vi kan starte med å kutte støtten til kunstnere som får millioner av kroner for å sprute maling ut av ræva. Jeg skulle gjerne gjort for mindre enn en million. De kaster penger rundt seg, sier han.