Gå til sidens hovedinnhold

- Kjøp olje på fredager!

Vil du tjene penger, skal du kjøpe og selge olje på fredager.

Det viser en stor undersøkelse som DnB NOR Markets har foretatt. De har studert prisendringer fra 2003 til 2009, og funnet oppsiktsvekkende resultater.

Undersøkelsen tar for seg West Texas Intermediate (WTI) - som også betegnes som Texas Light Sweet Olje. Den brukes som måleenhet for råoljepris.

- Prisendringene på fredager i perioden har vært positive i 60 prosent av tilfellene. Resultatene er ikke bare riktige med hensyn til retningen, men også i størrelsen. Hvis man kjøpte WTI da markedet åpnet en fredag, og solgte ved stengetid samme dag - hver eneste fredag siden 2003, ville man ha tjent 40 dollars per fat. Den eneste andre dagen som ender opp med positive tall er onsdager, heter det i rapporten.

300 målinger
Studien er utført av DnB Markets oljeanalytiker Torbjørn Kjus, som har foretatt rundt 300 målinger i løpet av en seksårsperiode.

Han mener det nesten er enda mer oppsiktsvekkende at tirsdager er en nesten sikker dag å tape penger på oljehandel på. Kjøper man WTI tirsdag morgen, og selger tirsdag kveld, så taper man 50 dollars per fat, er hans konklusjon.

- Det som skjer på tirsdagene har jeg ikke klart å forklare for meg selv. Jeg gjorde den samme studien for atten måneder siden. Da var det ikke så veldig stor forskjell. Men etter at jeg har lagt inn de siste halvannet årene, er det blitt en stor effekt på tirsdager, sier Kjus til Nettavisen.

Han mener derimot at det er litt mer naturlig med oppgangen på fredager.

Forklaring
- På fredagene er det litt mer naturlig å forklare det. I USA er ofte helgedager som Thanksgiving, Labour Day og så videre stort sett lagt til mandager. Derfor blir det en del langhelger. Hvis du står fredag og er short i markedet - altså solgt en oljefuture - så tar man ofte ikke risikoen med å stå over helgen.

- Tre dager med et lite handelsvolum, er en klar riks. Spesielt med tanke på om man er i orkansesongen. Det blir altså en dekning av shorten, noe som er fornuftig hvis man tror det kan skje noe, sier Kjus videre.

Men Kjus er forsiktig med å anbefale å handle vilt med denne metoden.

- Fredagene kunne jeg turt å ha en tradingstrategi på. Der er det en grei forklaring på tallene. Men ikke på tirsdagene, siden jeg ikke den, avslutter han overfor Nettavisen.

Kommentarer til denne saken