*Nettavisen* Økonomi.

Kjøpefesten fortsetter - nye tall overrasker ekspertene

NYE HANDELSTALL: Etter en uventet sterk oppgang i april, fortsatte handelen å stige i mai. Klesbransjen leder an i oppgangen.

NYE HANDELSTALL: Etter en uventet sterk oppgang i april, fortsatte handelen å stige i mai. Klesbransjen leder an i oppgangen. Foto: Frank May (NTB scanpix)

Detaljhandelen fortsetter å ta ekspertene litt på senga, maitallene viser en fortsatt god vekst, der klesbransjen leder an.

26.06.20 08:52

Tall offentliggjort fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at detaljhandelen med 2,8 prosent i mai og steg med pene 7,8 prosent fra mai 2019 til mai 2020.

SSB skriver at de nye tallene viser en solid vekst i det sesongjusterte omsetningsvolumet, og det etter en særdeles sterk aprilmåned.

Handelsbanken Capital Markets kommenterer de sterke tallene med at med fasit i hånden er det liten tvil om at detaljomsetningen har steget kraftig under koronakrisen.

Det har vært imidlertid et betydelig skille mellom vare- og tjenestekonsumet. Forbruket av tjenester har falt som en stein, som har trukket ned totalt forbruk, men detaljomsetningen har steget solid gjennom perioden. Det har med andre ord vært en betydelig vridning i konsumet gjennom denne krisen.

Les også: Konkursras blant klesbutikker i Norge

Nordmenn kjøper klær

Det største bidraget til veksten i mai kom fra klesbutikkene, som kommer etter en kraftig nedgang i mars for denne bransjen. Omsetningsvolumet for klesbransjen er imidlertid fortsatt betydelig lavere enn det var før koronakrisen.

I tillegg hadde butikker som sportsutstyr og båter en god vekst i april. Med de strenge reiserestriksjonene vil mange nordmenn tilbringe sommerferien i Norge i år, som har ført til økt salg av tur og fritidsutstyr samt båter.

Derimot opplevde både dagligvareforretninger og netthandel en nedgang i mai. Dagligvarebransjen hadde en stor økning i omsetningsvolumet i mars, etterfulgt av fortsatt vekst i april.

Les også: Knuser rekorder - koronakrisen gir kanonvekst for netthandelsgigant

Fortsatt bra

Sesongjustert omsetningsvolum for netthandel var ned 11 prosent fra april til mai. men etter en sterk vekst i mars og april for er omsetningsvolumet fortsatt høyere enn før koronakrisen.

I april økte detaljhandelen med hele 4,8 prosent, som var langt mer enn det ekspertene så for seg.

DNB Markets skrev i sin morgenrapport at etter en uventet sterk oppgang i detaljhandelen i april, var det ventet et lite fall i mai. Men, DNBs anslag er mye svakere og innebærer en nedgang på 3,5 prosent.

Les også: Viruset kutter din lønnsvekst i to

Restriksjoner

Koronakrisen og nedstengingen av det norske samfunnet er i stor grad har ført til restriksjoner innenfor tjenestenæringer som reiser, transport og overnatting. Da er det ikke så overraskende om forbruket av varer holder seg oppe.

Men DNB skriver i rapporten at likevel virker oppgangen i april særdeles sterk, som pekte mot en viss reversering i mai.

Nordea Markets er overhodet ikke enig og pekte i sin morgenrapport på at forventningene til detaljhandelen i mai spriker stort. Konsensus ifølge nyhetsbyrået TDN er at handelen i mai tallene skulle stige med 2,2 prosent. Noen økonomer tror på nedgang, mens Nordea så for seg en solid oppgang i månedstallene på hele 8 prosent.

Detaljomsetningsindeksen beskriver verdi- og volumutvikling i detaljhandelen utenom salg av motorvogner. Detaljhandel er virksomheter som driver salg av varer til private husholdninger.

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag