MIAMI, FLORIDA (Nettavisen): I urolige økonomiske tider har amerikanerne fått mindre å rutte med. Prisene på alle varer har økt med 8,2 prosent gjennom det siste året – et nivå godt over det dobbelt av det amerikanerne har vært vant med de siste ti årene.

Prisstigningen er den store snakkisen i høstens mellomvalg, som finner sted natt til onsdag norsk tid.

Overalt kan man lese om amerikanere som har dårligere råd enn før – men én bransje virker å være uberørt: Våpenbransjen.

Men hvorfor?

– Det er viktigere å eie våpen enn å eie sitt eget hus, forteller en våpenselger i Miami til Nettavisen.


Interessen rundt våpen øker

I en av Miamis større våpenbutikker, Johnson Firearms, møter vi daglig leder Josh Anderson. Med over ti års erfaring i våpenbutikken og en livslang interesse for skytevåpen, er han klar i sin tale:

– Alle trenger et våpen. Det er derfor vi er her.

Butikken selger både brukte og nye skytevåpen.

– Det er problemer med forsyningskjeden, som med alt annet, men våpensalget har vært stabilt, selv om økonomien er ustabil. Det har kanskje økt litt, til og med, fordi folk er mer bekymret for den globale økonomiske situasjonen.

Natt til onsdag går amerikanerne til stemmeurnene igjen. På spill står blant annet kontrollen over begge kamre i Kongressen, der president Joe Biden og Demokratene har et knapt flertall.

– Folk kommer til å kjøpe i ren panikk

Josh frykter ikke at resultatet av mellomvalget skal ramme butikken. Dersom Demokratene beholder kontrollen, tror han omsetningen vil øke.

– Nå snakker presidenten om å forby «assault weapons» (automatgevær, red.anm.), som kun er et kreativt kallenavn som ble funnet opp av en tenketank i California på starten av 1980-tallet for å beskrive en moderne sportsrifle, sier han og trekker en parallell til 1994.

Den gangen vedtok Demokratene den såkalte Assault Weapons Ban of 1994, som gjorde det forbudt å produsere automatrifler. Den var en del av en større kriminalitetslov som ble loset gjennom Kongressen av Joe Biden, som ledet justiskomiteen i Senatet på den tiden.

– Det reduserte ikke voldelig kriminalitet, slik de ønsket. Jo mer våpen man har i et område, desto mindre kriminalitet har man som regel, påstår butikksjefen.

Biden og Demokratene gikk i 1994 med på et kompromiss som sa at forbudet måtte fornyes ti år senere, hvis ikke ville loven bli opphevet. I 2004 var det nettopp det som skjedde, grunnet manglende støtte i Kongressen til å fornye den.

Les også: – Dette kan hjelpe Trump politisk

ønsker Biden og mange av demokratene et nytt slikt forbud. Får de viljen sin, vil våpensalget eksplodere, spår Josh.

– Folk kommer til å kjøpe i ren panikk, som de alltid gjør.

Butikksjefen må sies å være blottlagt for tillit til det politiske systemet, som han mener styres av oligarker.

– Det var en latterlig lov vedtatt av latterlige politikere, slik som oligarkene som styrer nå, sier han om våpenloven fra 1994.

– Og hvem er oligarkene, mener du?

– Kongressen, presidenten og alle dem. Vi er ikke et demokrati. Det er næringslivsinteresser som styrer USA, sier butikksjefen.

Når Josh er på jobb, bærer han ett av sine private våpen under armen. Hvor mange våpen han er eier av, vil han ikke si.

– A few, sier han med et lurt smil.

Selges flere våpen enn normalt

Antall våpensalg ligger på et høyt nivå. Det kan man se ved å bruke FBI-tall:

Når man kjøper et våpen i en våpenbutikk må man bestå en bakgrunnssjekk. FBI har et nasjonalt register over alle som ikke får lov å kjøpe våpen, kalt NICS.

Står man oppført i NICS-registeret får man ikke kjøpe våpenet. Det kan være fordi man er straffedømt med en dom over ett år, oppholder seg ulovlig i USA eller er dømt for vold i nære relasjoner.

Anders Magnus: Høyreradikale patruljerer valgbokser, utstyrt med automatrifler og militær påkledning

Ved starten av pandemien eksploderte antall våpensalg. Tallene forble høye i 2021, da staten opprettholde folks kjøpekraft ved å gi alle amerikanere direkte pengestøtte.

Nå er samfunnet mer tilbake til normalt, men FBI-tall over hvor mange søk som er gjort i registeret, viser at det selges flere våpen i år enn i normalårene før pandemien. Et søk gjøres kun når noen forsøker å kjøpe et våpen.

Ved utgangen av oktober i år var det gjort 25,1 millioner bakgrunnssøk i NICS-systemet. I årene 2017-2019 lå det samme tallet aldri over 22,6 millioner, viser FBIs database:

Også i Florida ligger antall våpenkjøp godt over normalen. Så langt i år er det gjort 1,2 millioner søk i systemet for bakgrunnssjekker, mot litt under millionen i hvert av de tre årene før koronapandemien. I 2020 nådde man nesten 1,6 millioner.

– Et våpen er som en kalkulator

Butikksjef Josh går ikke med på at våpen fører til mer voldelig kriminalitet.

– I gamle dager i England, da alle kunne ha et våpen i lomma, var det tryggere. Nå kan du se på TikTok at de sloss med sverd. Det er den verden vi har skapt. I Florida er det tryggere i områdene der flere folk har våpen, påstår han.

Les også: – Går mot gigantisk seier for Donald Trump

– Hvilke effektive tiltak mener du ville hindret skoleskytinger?

– Vi trenger mer trening og læring i våpen. Før i tiden brukte politimenn å dra til skolene og vise dem et våpen og hvordan man bruker det trygt. Det gjør man ikke lenger. Nå lærer kun barna om våpen gjennom spill som Call of Duty, der de kun bruker våpen til å drepe, drepe, drepe.

Det er ikke det det skal brukes til, understreker han.

– Et våpen er et redskap. Dette er som en kalkulator, sier han og griper tak i kalkulatoren på disken.

– En kalkulator kan brukes til å regne, men du kan også slå noen i hodet og drepe dem med en kalkulator.

– Folk blir desperate

I en annen litt mindre våpenbutikk i Miami, Charlie's Armory, står våpenselger Kevin Diaz. I likhet med sin konkurrent understreker han at pistoler ikke er det amerikanere slutter å kjøpe under kriser.

– Per nå har det vært rundt det samme volumet med folk som kommer inn til butikken. Våpen har gått opp i pris, men ammunisjonen har gått ned i pris.

– Hvorfor kjøper folk våpen nå i samme tempo som tidligere når folk har mindre penger å rutte med?

– Jeg tror det er fordi man føler på et slags hastverk. På grunn av økt inflasjon blir mange desperate. Når inflasjonen går opp og levekostnadene går opp, blir folk desperate. Kriminaliteten øker, og folk føler seg tryggere med et våpen.

– Et våpen er et verktøy i de rette hendene og et dødelig våpen i gale hender, legger han til.

Det har vært en særlig økning i prisen av samlevåpen, forteller Kevin.

Les også: Senatskandidat og abortmotstander i hardt vær: Skal ha betalt for abort

– Mange kjøper våpen for å samle på. På grunn av prisstigningen er det mange som vil kjøpe dem nå fordi prisen kommer til å øke enda mer.

Som et eksempel bruker han et samlerobjekt fra Colt Manufacturing har økt 700 dollar til 2000 dollar.

Stemmer republikansk

Alle de tre våpenselgerne Nettavisen har besøkt, sier de stemte på Trump i 2020.

Våpenpolitikk er ikke det store temaet i året valg, men begge partier bruker det stadig for å fyre opp sin egen base: Demokratene med forslag om strengere lover og republikanerne med løfter om å beskytte dagens liberale våpenlover.

I Florida, der demokratene forsøker å kaste Marco Rubio (R) ut av Senatet, har demokraten Val Demings angrepet Rubio for å ha brutt løfter om å støtte moderate kompromiss i våpenspørsmål.

Demings, som tidligere har vært politimester i Orlando og nå sitter i Representantenes hus, ligger i snitt syv prosentpoeng bak Rubio på målingene.

I guvernørvalget leder guvernør Ron DeSantis (R), som etter alle solemerker blir å se som presidentkandidat i løpet av neste år, komfortabelt over demokraten Charlie Christ, som er tidligere guvernør.

– DeSantis har vært bra. Med han er det ikke noe å bekymre seg for, sier en våpenselger som ønsker å være anonym.

Les også: USA-valget: De har skremmende mye makt, men nesten ingen vet hvem de er

Også Kevin i Charlie's Armory hylles guvernøren.

– Han er fantastisk. Så langt har han bare gjort gode ting for innbyggerne i Florida, sier han og bekrefter at han skal stemme på DeSantis.

Valgdagen er tirsdag 8. november. Da blir Nettavisen å se i både Georgia og New York.