*Nettavisen* Økonomi.

Kjøpte for én milliard av Thales

Forsvaret har de siste fem årene kjøpt utstyr for én milliard kroner av Thales. Forsvarstoppene som deltok på betalte turer i regi av firmaet, har kommet i konflikt med regelverket.

25.01.05 14:00

- Mellom 40 og 50 prosent av omsetningen vår går til Forsvaret, sier informasjonsdirektør Ragnar Skjærstad i Thales Norway til TV 2 Nettavisen.

Selskapet har i perioden 1999 til 2003 (siste offentlige regnskapsår) omsatt for 2,2 milliarder kroner. Det betyr at Thales Norway alene har solgt varer og tjenester til Forsvaret for rundt 1 milliard kroner de siste fem årene.

Tallene inkluderer ikke leveranser det internasjonale Thales-konsernet gjør direkte med det norske Forsvaret.

- Det er en del salg som ikke går via Thales Norway, bekrefter Skjærstad, men han ønsker ikke å oppgi i hvor mye dette utgjør.

80 kontrakter
TV 2 Nettavisen har skaffet til veie en oversikt over Thales' leveranser til det norske Forsvaret fra 1.1.2000. Totalt har forsvaret inngått 80 kontrakter med Thales i perioden.

Underdirektør Birgitte Frisch i Forsvarets Logistikkorganisasjon vil ikke si hvor mye disse kontraktene er verdt.

- Nei, det er konfidensiell informasjon, som du i så fall må få hos Thales, sier hun.

På kanten av regelverket
Forsvarsstaben har etter TV 2 Nettavisens avsløringer om de mulige smøreturene, iverksatt gransking av i alt seks høyerestående offiserer i forsvaret. Blant dem er sjefen for Hærstaben, brigader Arne Skjærpe.

Det interne regelverket for forsvarsansatte, som TV 2 Nettavisen er i besittelse av, viser at de seks personene i beste fall har operert helt i grensen av hva som er tillatt.

Ved å delta på betalte turer i regi av Thales har de kommet i konflikt med regelverket. Her står det nemlig tydelig at alle reiser og opphold skal betales av Forsvaret.

«I tråd med de etiske retningslinjene skal forretningsforbindelser ikke betale for reiser og opphold for våre ansatte. De skal selv dekke sine kostnader,» står det i reglene.

Granskes
Selv om saken nå har økt i omfang, toer den politiske ledelsen fortsatt sine hender. Forsvarsminister Kristin Krohn Devold ønsker fortsatt ikke å kommentere avsløringene.

- Forsvarssjefen er øverste ansvarlig siden han er arbeidsgiver for Forsvarets ansatte, sier pressetalsmann Martin Lohne i Forsvarsdepartementet til TV 2 Nettavisen.

- Er det ikke naturlig at Devold, som er øverste politisk ansvarlig for Forsvaret, uttaler seg?

- Saken er til vurdering i forsvarsstaben. Vi får heller komme tilbake til saken når alle fakta er kommet på bordet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag