Kjøpte leilighet med mangler

Hva skal du gjøre dersom den nye leiligheten din er full av mangler? Les ekspertens svar her.

18.10.05 21:26

I det nye forbrukermagasinet til «TV 2 hjelper deg» og TV 2 Nettavisen svarer et eget ekspertpanel på spørsmål fra leserne. Leserne kan stille alle forbrukerrelaterte spørsmål til de forskjellige deltakerne i panelet.

En av ekspertene i panelet er forbrukeradvokat Ragnar Wiik.

SPØRSMÅL:

Heisann.

Vi kjøpte en borettslagsleilighet i august 2003. Nå holder vi på å pusse opp leiligheten og oppdager stadig mangler og feil.
Badet: Det har vært lekasje rundt blandebatteriet i dusjen, gulvet var ca 4,5 cm skjevt og det var bare lagt fuktsperre på gulvet i dusjen.

På kjøkkenet som vi nå holder på med har det vært vannlekkasje. Det er vannmerker på veggene, parketten var full av mugg, isolasjonen i gulvet var også muggen. Når vi tok bort isolasjonen (Isopor) var betong-gulvet fuktig. Gulvet på kjøkkenet heller 4 cm. (kjøkkenet er bare 6 kvadratmeter)

Vi har lenge vært plaget med fukt i leiligheten. Har fått satt inn en ekstra ventil på ett av soverommet og en i stuen.

Det er borettslaget som eier bygningsmassen.

Jeg lurer på hvilke rettigheter vi har her. Hvilket ansvar har borettslaget og hva kan vi kreve av den forrige eieren? Det står ingenting om disse tingene i tilstandsrapporten og det er mangler som ikke har vært synlige før vi har revet vegger.

Håper du kan hjelpe oss

Beate

SVAR:

Hei Beate

Dine rettigheter vil avhenge av når i august du kjøpte andelen - da det kom ny borettslov 15. august med bedre rettigheter for andelshaver.

Uansett har du tilnærmet samme rettigheter etter gammel lov og det er derfor viktig å reklamere, dvs klage skriftlig til selger på de feil og mangler du har registrert under oppussing.

Det er normalt ikke borettslaget som er din motpart i en slik sak mm. de har holdt tilbake opplysninger av betydning.

Dere må reklamere og kreve utbedring eventuelt prisavslag/erstatning av forrige eier. Det er mange forhold som spiller inn for å fastslå hvordan dere står rettslig sett. Leilighetens alder, opplysninger gitt ved salget mm.

Ved skjulte feil kan man generelt ha rett på prisavslag fra forrige eier hvis kostnadene til utbedring er vesentlige.

Ragnar Wiik

Lurer du på noe? Send inn dine spørsmål til ekspertpanelet her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.