*Nettavisen* Økonomi.

Kjøpte seg fri fra skog-razzia

Det var det finske storkonsernet UPM som tipset EU-kommisjonen om at det skal ha foregått ulovlig prissamarbeid mellom flere av verdens store papirprodusenter, Norske Skog inkludert.

UPM har dermed sikret seg strafferettslig immunitet i saken, skriver Dagens Industri.

Representanter fra Konkurransetilsynet og EFTAs overvåkningsorgan ESA gjennomført tirsdag morgen en storstilt razzia ved Norske Skogs hovedkvarter på Øksenøya i Bærum. Samtidig ble det gjennomført tilsvarende raid hos en rekke av Norske Skogs konkurrenter. Svenske Stora Enso fikk uventet besøk både i Stockholm, Düsseldorf og London.

Det var en intern utredning fra UPM våren 2003 som fikk snøballen til å begynne å rulle. Selskapet oppdaget at man i flere tilfeller hadde opptrådt på en måte som kunne være i strid med konkurransereglene i EU- og EØS-området.

15. januar i år tok finnene kontakt med EU-kommisjonen i Brussel og brakte kartell-opplysningene videre. Siden har UPM spedd på med ytterligere informasjon, slik at kommisjonen sitter med betydelige mengder dokumentasjon, inkludert møteprotokoller og e-poster fra enkeltansatte.

EUs konkurransemyndigheter har orientert sine kolleger i USA og Canada underveis. UPM har sikret seg immunitet i Canada, og får det også trolig i USA.

Avispapirkjempene risikerer bøter på inntil ti prosent av omsetningen dersom de har gjort seg skyldige i ulovlig prissamarbeid eller kartellbygging. I tillegg risikerer de enkeltpersonene som har vært involvert fengselsstraff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag