Gå til sidens hovedinnhold

- Kjører renten opp

På onsdag skal renten opp, mener NA24s eksperter. Men de med store lån trenger ikke bekymre seg for rentesjokk.

Les NA24 på mobil

Onsdag kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem til å heve renten. Men de med store lån trenger ikke bekymre seg for overraskelser i år, mener eksperter NA24 har snakket med.

NA24 - din næringslivsavis

Overrasket
I dag kom konsumprisindeksen, eller målet for hvor mye prisen på varer og tjenester har steget i juni. Makroøkonomer NA24 iMarkedet har snakket med var overrasket over tallene, som var langt svakere enn forventet.

På forhånd ventet de norske makroøkonomene at kjerneinflasjonen ville stige med 0,9 prosent i juli år over år. I måneden før var det en oppgang i kjerneinflasjonen (KPIJAE) på 0,8 prosent.

LES OGSÅ: Inflasjonen skremmer ikke

Tallene torsdag viste at kjerneinflasjonen steg med 0,6 prosent i juli, noe som altså var lavere enn ventet.

Inflasjonen har med andre ord ikke begynt å bite i Norge, og Svein Gjedrem og Norges Bank kan puste lettet ut. De opererer etter inflasjonsmål, og bruker rentevåpenet for å holde prisveksten stabil.

Men samtidig er ledigheten i Norge svært lav. Dette vil kunne slå seg ut i høyere lønninger, og dermed økt inflasjonspress. Det er dårlige nyheter for deg med stort lån.

Indikerer uendret rente
Erlend Lødemel, makroanalytiker i DnB NOR Markets, sier til NA24 at dagens inflasjonstall isolert sett indikerer en uendret rente.

- Men de setter neppe en stopper for renteøkning på onsdag, sier Lødemel til NA24 iMarkedet.

Han peker på at inflasjonstallene øker risikoen for at Norges Bank setter opp tempoet i rentehevingen.

- Dagens tall overrasker klart på nedsiden. Det var tre tideler lavere kjerneinflasjon enn ventet, og det er spesielt klesprisene som trekker ned i forhold til våre forventninger, sier Lødemel.

Men dermed skiller inflasjonen seg ut fra de andre tallene som har kommet. Tall fra Norges Bank har vist at låneveksten fremdeles er i full gang, selv om konsumentene tok opp noe mindre kreditter i sommer enn tidligere. Men aller viktigst er det at ledigheten nå er 3,5 prosent, noe som var lavere enn forventet.

Arbeidsmarkedet skremmer
Konsensus i markedet er at Norges Bank vil heve renten til 3 prosent fra 2,75 prosent. Sist gang Norges Bank hevet renten var 1. juni. Markedet forventer også at renten skal heves med 0,25 prosentpoeng før året er omme.

Men det som kan spøke er det svært stramme arbeidsmarkedet. Lødemel forteller at det var et heller moderat lønnsoppgjør i norsk næringsliv i år. Men dersom ledigheten forholder seg på svært lave nivåer vil man kunne oppleve mer ekspansive lønnsoppgjør til neste år.

- Det er vanskelige valg Norges Bank står ovenfor. Kapasitietsgrensen er i ferd med å bli nådd, men det er samtidig lav inflasjon, sier Lødemel til NA24.

- Presset økonomi
Ylva Søvik, seniorøkonom i Handelsbanken, forteller til NA24 at tallene tyder kraftig på at kapasiteten i økonomien er presset.

Også Søvik forventer en renteoppgang på 0,25 prosentpoeng neste uke, men mener det er svært usannsynlig at sentralbanken kommer til å endre strategi.

- Konsumprisindeksen var lavere enn konsensus og lavere enn vårt estimat, som var på nedsiden. Det var sørlig klær og sko som trakk ned, mens mat trakk noe opp. Så det er innenlandske priser som trekker opp, sier Søvik til NA24.

Hun mener at tallene som kom torsdag trekker i motsatt retning av arbeidsmarkedstallene, og dermed gjør det svært vanskelig for Gjedrem å heve rentebanen.

Svak norskprodusert inflasjon
Søvik peker på at prisen på norske varer og tjenester er relativt stabil, men at prisene på blant annet post og telekommunikasjon har falt.

Det peker på at det stramme arbeidsmarkedet ikke har gitt utslag i høyere priser på varer og tjenester produsert i Norge.

- Vi så at antall ukeverk i Norge steg med 21.000. De som er i arbeid må strekke seg lengre. Dermed må bedriftene by opp lønningene for å tiltrekke seg arbeidskraft for vinteren, sier Søvik.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken