NRK.no skriver at Nortura har havnet i en kjøttknipe. Markedet har ikke klart å ta unna alt det storfeet som er blitt slaktet og fryst ned.

Men til tross for de store lagrene, har råvareprisen inn til dagligvarekjedene økt med 28 prosent siden 2020, ifølge Norgesgruppen. Dagligvarekjedene advarer nå Nortura mot å fortsette å øke prisene.

Overskuddslageret til Nortura, er på hele 4,8 millioner kilo storfekjøtt. Det tilsvarer over 20 millioner tacomiddager.

Skylder på krig og krise

Direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura Totalmarked mener likevel at markedet er i balanse til tross for det rekordstore lageret. Han fremhever at prispresset skyldes Ukraina-krigen og energikrisen.

Kiloprisen for storfe settes opp 3,50 kroner neste halvår fordi kostnadene øker, varslet Nortura i oktober.

– Nå er ikke volumet på lager problematisk stort. I den løpende produksjonen er det naturlig at prisene vil øke som følge av det som skjer ellers i samfunnet, sier Skulberg til NRK. Men nå som koronapandemien er over og handelsrestriksjonene med Sverige fjernet, kjøper nordmenn mer kjøtt over grensen.

– Det ser dessverre ikke ut til at produsentleddet har tatt tilstrekkelig hensyn til at grensehandelen er tilbake til normalt nivå når de har planlagt storfeproduksjonen, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen til NRK.no.

Åpen svenskehandel

Coop mener dagligvareaktørene og Nortura må gå sammen for å se hvordan prisene kan settes for å få flere til å handle., De mer i likhet med konkurrenten Norgesgruppen at det markedet er i ubalanse.

– Den viktigste grunnen er at prisen på kjøtt har gått ganske mye opp og at svenskehandelen er åpen igjen, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis. i Coop. Bunnpris mener økte priser vil gi enda mer kjøtt på lager.

Nortura har plikt til å motta dyr til slakt, og har også oppgaven med å sørge for balanse i markedet ved å sette en pris på kjøttet som er mulig å ta ut i markedet.