*Nettavisen* Økonomi.

Kladdeføre for oljegigantene

Etter gårsdagens kraftige fall i oljeprisen kladder det stygt for oljegigantene Statoil og Hydro på Oslo Børs. Vinneren er oljemyggen Altinex, som har fått Spetalen og Blystad på laget.

02.12.04 16:44

Hovedindeksen er torsdag ned 1, 6 prosent til 229,41 poeng. Av de seks mest omsatte selskapene på børsen faller samtlige.

Det betyr at Oslo Børs er den eneste vest-europeiske børsen på nedtur.

Konsekvenser

I går falt oljeprisen 7,5 prosent i går, det største fallet på én dag siden september 2001.

Det gir utslag på råvaretunge Oslo Børs, der Statoil og Hydro faller henholdsvis fire og tre prosent.

Også Frontline går kraftig i rødt, ned nesten fire prosent til 356 kroner.

Høyt på dagens vinnerliste så langt, finner vi det lille oljeselskapet Altinex. Tidligere i dag ble det kjent at investorene Øystein Stray Spetalen og Arne Blystad skyter inn 40 millioner kroner i selskapet, og får dermed henholdsvis 15 og 17 prosent eierandel i Altinex, som snart skal lanseres i Nordsjøen. De to investorene ble invitert inn i selskapet, og fikk superrabatt på aksjene. Altinex stiger over seks prosent.

Norwegian-rykter
Også Norwegian har en god dag på børsen, og stiger på oppkjøpsrykter. Tre meglerhus er inne og kjøper mengder av Norwegian-aksjer, og flyselskapet stiger over åtte prosent.

Petter A. Stordalen gikk tidligere i høst ut og sa han ville berge selskapet, ved å skyte inn penger, og Stordalens meglerhus Norse Securities er blant de tre som kjøper.

Også Enskilda er med i Norwegian-kampen, i tillegg til Color Line-eier Olav Nils Sundes meglerkontakt ABG Sundal Collier. Det er sistnevnte meglerhus som har stått for størst andel av aksjekjøpene den siste tiden, og har stukket av med to av tre Norwegian-aksjer siden midten av november.

Det heteste tipset i markedet for tiden er at Sunde forsøker å skaffe seg fotfeste i Norwegian i forkant av en mulig emisjon.

God it-dag
Mens olje- og shippingrelaterte selskaper har en dårlig torsdag, er det it-aksjene som kjører. It-indeksen er opp, ledet av blant andre Tandberg, Inmeta og Tandberg Television.

Tandberg Television stiger på meldingen om at selskapet har gjennomført en rettet emisjon med et nettoproveny på 249 millioner kroner. Beløpet skal brukes til «strategiske muligheter», og aksjen stiger tre prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.