Midt i desember måtte Jan Fredrik Karlsen umiddelbart avlyse en pågående juleturné med Kurt Nilsen, som han er manager for.
- En omsetning på 25 millioner forsvant på et nanosekund, sier Karlsen.
Halvannen måned senere venter han fortsatt på hvordan kulturministeren har tenkt å kompensere de tapte inntektene.
Tirsdag holder regjeringen pressekonferanse - det er varslet store endringer av de pågående koronatiltakene. Karlsen håper tirsdagen kan inneholde noen lyspunkter for bransjen han representerer:
- Det blir en spennende dag i morgen. Jeg har høye forventninger til at Norge nå foretar en betydelig gjenåpning, og om ikke alt skjer med en gang, så i hvert fall trinnvis de neste ukene. Det er sårt tiltrengt for kulturnæringen og eventbransjen, som har tapt stort under hele pandemien.
Les også: Guldvog anslår at dette er tiden for full gjenåpning: - Vet ikke helt hvor den toppen ligger
- Den regelen må bort
Karlsen tar til orde for at normaliteten må gjeninnføres, og støtter deg på uttalelser fra Folkehelseinstituttet (FHI):
- Dette er jo utenfor mitt kompetansefelt, men vi har vist mye forsiktighet i Norge. Nå har jo FHI jo antydet at tiltakene er uforholdsmessige og gjør mer skade enn sykdommen. Da tenker jeg at folk bør få lov til å drive med det de vanligvis gjør, og så hold seg hjemme hvis de er syke, sånn som før.
- Hva har vært konsekvensene av vinterens nedstenging for din virksomhet?
- Det har hatt en stor og inngripende virking - hele næringskjeden er hardt rammet. Nå vil morgendagen være utslagsgivende for hva som skjer i mars og april. Det blir spennende å se om man nå slipper opp på antallsbegrensninger og kohorter. I hvert fall må enmeteren forsvinne, og vi må få en annen strategi.
- Hva med koronapass, har det noe for seg?
- Nå er vi forbi koronapass. Nå må de bare åpne landet og så må folk rett og slett bare holde seg hjemme hvis de er syke.
Les også: Så mye strømstøtte kan du forvente i januar - den blir lavere enn i desember
- Det er alfa og omega
Roar Gulbrandsen er daglig leder for Rockefeller Music Hall, John Dee og Sentrum Scene, tre av hovedstadens viktigste og mest tradisjonsrike konsertsteder.
Men hovedgeskjeften, konserter med et stående publikum, har i praksis hatt yrkesforbud fra midten av desember og i lange pandemi-perioder før det.
Programmet for Rockefeller viser avlyste konserter på rekke og rad de neste ukene. Denne uken skulle for eksempel det legendariske amerikanske kultbandet The Residents, rap-artisten SAINt JHN fra Brooklyn og bodø-væringene i Tungtvann opptrådt på Rockefeller - alle de tre konsertene er avlyst eller utsatt.
Gulbrandsen har ett stort håp foran morgendagens tiltaksendringer:
- Alfa og omega nå er enmetersregelen. Den gjør at man ikke kan stå på en rockekonsert sammen med venner og noe å drikke. Så den ødelegger for alt vi gjør, og gjør det umulig å arrangere konserter her.
Gulbrandsen er luta lei etter 22 måneder med krise:
- Det har vært masse permitteringer, folk som står uten jobb og som havner i store økonomiske problemer. Det er helt forferdelig.
Les også: Spotify tar grep etter Neil Youngs musikk ble fjernet: - Vi har en plikt til å gjøre mer
- Skal vi ta støyten for sykefraværet også?
Karianne Jæger er medeier i Scenekvelder, en musikalprodusent som blant annet står bak «Mamma Mia»-forestillingene på Folketeateret.
Med tiltakene som har vært nå har antall publikummere i salen vært begrenset til 200. Det betyr i praksis et yrkesforbud:
- Vi er en av de største private arbeidsplassene i Norge. Vi har 350 personer som skal i jobb og står klare. Men vi må ha minst 1.000 i salen for å klare oss. Det er ingen støtteordninger som treffer store arbeidsplasser som vår.
Jæger er oppgitt over at ikke kulturlivet er støttet på linje med næringslivet:
- Hvis de mener at vi bare kan benytte annet hvert sete, så må de kompensere for de setene som ikke blir brukt. Vi har hatt så mange begrunnelser for nedstengning, og har tatt støyten hele veien. Skal vi også ta støyten for sykefraværet, som er begrunnelsen Helsedirektoratet peker på nå?
- Langt mer kontrollert
I likhet med Karlsen og Rockefeller-sjef Gulbransen synes Jæger det er på tide å droppe meteren:
- Vi har store forventninger nå. På lik linje med resten av næringslivet må vi får regler om at hvis man ikke kan holde meteren, kan man ha på maske. Vi har gjort en kjempekartlegging av tallmateriale som bekrefter null videresmitte fra våre arenaer.
Karianne Jæger mener det er på høy tid å la aktørene i kulturlivet få lov til å gjøre jobben sin:
- Det er ingen gode faglige begrunnelser for fortsatt å tvinge kulturlivet i kne. Vi må få gjennomføre for fulle hus nå. Der du ikke kan holde meteren, kan du ha maske, som i butikker og kjøpesentre. Jeg vil påstå at dette er langt mer kontrollert på Folketeateret enn på Ikea, for eksempel. Vi har over 30 ansatte som bare passer på at folk følger reglene.
Jæger forventer derfor at regjeringen nå opphever hva hun omtaler som et yrkesforbud:
- Vi klarer oss ikke på halv kapasitet. Så nå forventer vi at politikerne på toppen viser ledelse - det kan ikke være helsedirektøren som skal styre Norge.