*Nettavisen* Økonomi.

Klar tale fra Økokrims kronvitne

Tidligere økonomisjef i OVDS, Harald Skodvin, leverte et knusende vitnemål i bedrageri-saken mot fem tidligere topper i rederiet.

27.05.04 13:20

Skodvin sa han ikke var i tvil om at rederiet manipulerte regnskapene for at veimyndighetene ikke skulle redusere tilskuddene til fergedriften.

Fikk instruks

I 1994 fikk han et brev fra økonomidirektør Stig Nerdal der han ble bedt om nedjustere inntekter og plusse på utgiftene i fergeregnskapet.

- Det var første gang jeg fikk en skriftlig instruks. Jeg er i ettertid glad for at jeg fikk det skriftlig, sa Skodvin da han møtte som vitne i OVDS-rettssaken torsdag, melder Avisa Nordland.

- Jeg fikk instruks om å gjøre noe straffbart, sa Skodvin.

Straffeansvar

I svaret fra Skodvin het det: «Vedlagt følger notat vedrørende salderingsforholdene for 1993. De øvrige instrukser finner jeg ikke å kunne utføre, da det er her snakk om regnskapsmanipulering som vil kunne medføre straffeansvar i ettertid».

Skodvins svar til Nerdal gikk også til styreleder Tor J. Strand og selskapets revisor.

Hørte ingenting

- Jeg sendte notatet til flere fordi jeg ville være sikker på at det kom til noen som skjønte hva det dreide seg om, forklarte han. Han hørte ingenting om notatet fra styreleder Strand.

- Nei, og det syntes jeg var rart. Det var en så spesiell sak at det ville vært naturlig at han tok kontakt, sa Skondvin, ifølge Avisa Nordland.

Ville ikke endre

Aktor kunne i retten fortelle Skodvin at de justeringene han nektet å utføre ble utført av noen andre.

- Det viser vel bare at de ikke ville endre sin praksis, sa Skodvin.

Fem toppsjefer tiltalt

De fem tiltalte toppsjefene i Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskap (OVDS) skal ifølge tiltalen fra Økokrim ha svindlet 113 millioner kroner fra offentlige tilskuddsmidler til selskapet de var ansatt i. Den påståtte svindelen skal ha funnet sted fra 1994 til 2003.

Bedragerisaken er en av norgeshistoriens største, som gjelder svindel med offentlige midler. Det er satt av åtte uker til behandlingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.