Klarer ikke snakke oljeprisen ned

Saudi-Arabia vil gå inn for økt produksjon på et OPEC-møte onsdag. Men til liten nytte: Oljeprisen stiger videre.

15.03.05 09:35

Saudi-Arabias mektige oljeminister Ali al-Naimi sier OPEC bør øke sitt produksjontak fra 27 til 27,5 millioner fat pr. dag på morgendagens OPEC-møte, ifølge Reuters.

Men markedet blåser av dette. Den amerikanske referanseoljen WTI steg 52 cent til 54,95 dollar på råvarebørsen i New York mandag.

I elektronisk handel har prisen krabbet enda litt høyere tirsdag morgen, til rundt 55 dollar. Prisen er nå bare 1 prosent under tidenes høyeste notering fra oktober i fjor.

Det er oppsiktsvekkende at signalet fra Saudi-Arabia ikke gir effekt på markedet.

- I en annen tid ville Saudis kommentar ha sendt markedet ned med 5 dollar, sier Tony Nunan ved Mitsubishi Corp. i Tokyo til Reuters.

På kort sikt er det en kuldeperiode i USA som anføres som bakgrunn for oppgangen, men på lengre sikt er det den kraftige veksten i forbruket, ikke minst i Kina, som presser oljeprisen oppover.

Det internasjonale energibyrået IEA økt sist uke sitt anslag på etterspørselen i 2005 med 290.000 fat til 84,3 millioner fat pr. dag. Da ser byrået for seg en vekst fra i fjor på 1,81 millioner fat.

Libya har allerede gått ut mot forslaget til Saudi-Arabia. Også Qatar, Venezuela, Algeria og Indonesia har sagt de ønsker å holde produksjonen uendret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.