Milliardærekteparet Petter og Gunhild Stordalen har lenge sagt at klima- og miljøkampen er viktig for dem.

– Vi har et forbruk og en reisevirksomhet som gjør det vanskelig å ikke fremstå dobbeltmoralsk, skrev Gunhild Stordalen i boken hun ga ut i 2018.

Nå viser en kartlegging Nettavisen har gjort at det er lite som tilsier at reisevirksomheten har avtatt siden bokens utgivelse.

93,72 tonn

Nettavisen har benyttet den internasjonale flydatabasen for å kartlegge bruken av Stordalens privatfly. Den viser at ekteparet benytter flyet meget ofte, hele 12 turer i løpet av april.

Ifølge en anerkjent CO2-kalkulator utgjør utslippene fra reisene i april omtrent 93,72 tonn CO2. En vanlig tur med rutefly mellom Oslo-Trondheim slipper til sammenligning ut 573 kg CO2-ekvivalenter.

Det betyr at privatflybruken til ekteparet tilsvarer 163 turer mellom Oslo-Trondheim.

Ifølge flydatabasen har flyet blitt brukt i over 33 timer i april, og reist 22.184 kilometer.

Stordalens privatflyreiser

Dato Fra Til Tid
29.apr Stockholm Oslo 00:51
28.apr Oslo Stockholm 00:44
23.apr Amsterdam Oslo 01:35
23.apr Oslo Amsterdam 01:34
21.apr Nice Oslo 02:34
17.apr Santa Maria Nice 03:34
16.apr Washington D.C. Santa Maria 05:44
14.apr Palma de Mallorca Washington D.C. 07:00
12.apr Geneva Palma de Mallorca 01:09
07.apr London Geneva 01:53
01.apr Oslo Paris 02:05

Challenger 350

Flyet ekteparet har, som står i eie av Strawberry – hovedkonsernet til Petter Stordalen, er et Bombardier Challenger 350.

Listeprisen for et flunkende nytt fly likt Stordalens er 25,9 millioner dollar, eller 227 millioner kroner.

Hardt vær

Gunhild Stordalen har vært i hardt vær tidligere med anklager for å være «hykler». I januar ga organisasjonen hennes, EAT, ut en rapport om hvordan folk burde spise for å ivareta klimaet og redusere forbruket av kjøtt.

Konklusjonen i rapporten fra EAT-Lancet-kommisjonen var:

Hvis man skal ha et sunt og bærekraftig kosthold i 2050, må kjøtt- og sukkerforbruket halveres, mens forbruket av nøtter, grønnsaker og belgfrukter må dobles.

Se video av flytypen Stordalen eier

Til avisen Daily Mirror uttalte Christopher Snowdon som jobber ved den høyreorienterte tenketanken Institute for Economic Affairs følgende:

– Dette er et typisk tilfelle av gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør. Militante miljøforkjempere klarer ikke å unngå å fortelle folk hvordan de skal leve livet sitt. De demoniserer vanlige dagligvarer. Det er en skam at de ikke holder dem som finansierer dem til samme standard, sa Snowdon.

Ifølge rapporten bør folk spise kun 200 gram rødt og hvitt kjøtt i uken. Det betyr at en nordmann spiser omtrent åtte ganger så mye kjøtt som Stordalen mener vi bør spise.

Sp: – Parker privatjeten!

Det er ikke bare i utlandet Stordalen har skapt oppmerksomhet. Også her hjemme i Norge har folk reagert.

På Senterpartiets landsmøte i mars ble det brukt tydelige retorikk mot Stordalens ønske om å kutte i norsk kjøttproduksjon. Fra talerstolen på landsmøtet tordnet en delegat til jubel fra salen.

– Fru Stordalen: Parker privatjeten, send mail i stedet!

Marit Sletten (26) var også tilstede på landsmøte, og forsvarte norsk kjøttproduksjon.

– Vi må orke å si det: Rødt kjøtt er ikke en klimaversting, og norsk kjøttproduksjon er viktig, sier hun til Nettavisen.

Vil ikke kommentere

Petter Stordalens kommunikasjonssjef Ida Holen vil ikke kommentere flyreisene, men kan forsikre om at reisene klimakompenseres. Hvordan de kompenseres, ønsker de ikke å utdype.

– Av anbefalte sikkerhetshensyn kommenterer vi ikke ledelsens reiser. Alle reiser klimakompenseres, skriver Holen i en e-post til Nettavisen Økonomi.

Her kan du se bilder fra Stordalen-parets mange utenlandsturer