Mandag morgen startet med at en gruppe på 70-80 aktivister fra miljøorganisasjonen Extinction Rebellion lenket seg fast for å stoppe trafikken i Fredriks gate.

Etter store politistyrker flyttet dem vekk og 45 personer ble pågrepet, har aktivistene slått til igjen - kun timer senere.

Nå har de iført seg laksekostymer for å protestere oppdrettsnæringen, og limt seg fast inne i Nærings- og fiskeridepartementet.

Les mer: Her sperrer aksjonistene trafikken midt i Oslo

– Vi er på stedet og venter på at de som er der inne skal be politiet om hjelp til å få de til å fjerne seg, forteller operasjonsleder Vidar Pedersen til VG.

Det skal være snakk om syv personer som har limt seg fysisk fast ved inngangen til departementet.

– Bortskjemt

Høyre-politiker Stefan Heggelund er mektig irritert over aktivistenes metoder.

– Dette er bortskjemte pøbler og yrkesdemonstranter, sier Høyre-politiker Stefan Heggelund.

Han mener organisasjonen ikke har peiling på klimapolitikk, og gjør livet surt for vanlig folk.

– Vi har sett dem i andre land gjøre hærverk og lenke seg fast. Nå er de kommet til Norge, og dette skaper irritasjon for vanlige folk som bare ønsker å komme seg på jobben, sier Heggelund til Nettavisen.

Les også: Måling: Sju av ti krever økt klimainnsats

Heggelund representerer Oslo på Stortinget for Høyre, og er klimapolitisk talsmann for partiet. Han mener organisasjonen ødelegger for klimasaken.

– De kan ikke noe om klimapolitikk. Det er et hav av forskjell mellom dem og klimastreikende ungdommer. De deltar i debatter, kommer med forslag og argumenterer, sier han.

MDGs nestleder Kriss Rokkan Iversen er rykende uenig med Heggelund, og forstår godt demonstrantenes frustrasjon.

– Extinction Rebellion gjør noe viktig i dag: de viser sin desperasjon etter mange tiår med katastrofalt dårlig klima- og naturpolitikk i Norge. Selve livsgrunnlaget står på spill, og vi har ikke lengre tid til å tvinne tommeltotter. Jeg forstår godt at de aksjonerer, sier Iversen til Nettavisen.

Hun mener svaret fra Høyre viser at de ikke forstår alvorligheten i klimapolitikken.

Når Heggelund latterliggjør mennesker som bruker sin rett til sivil ulydighet gjennom en ikke-voldelig aksjon, viser det tydelig at han ikke forstår alvoret i klima- og naturkrisen vi står i. Det er ikke klimaaktivistene som ødelegger for klimasaken. Det er det handlingslammede regjeringspolitikere som gjør, inkludert Heggelund og Høyre, sier Iversen.

MDG mener det ikke hadde vært nødvendig med slike aksjoner om ikke Høyre i regjering hadde «skuslet bort åtte år».

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Organisasjonen selv beskriver seg som «en internasjonal og upolitisk bevegelse som bruker ikkevoldelige direkte aksjoner og sivil ulydighet for å få myndighetene verden over til å reagere på klimakrisen og den økologiske krisen»

– Fjols

Han får støtte av partikollegaen fra Vestlandet, Peter Frølich.

– Her står hardtarbeidende folk opp om morgenen for å gjøre en innsats. Så blir de stanset av en gjeng med fjols som ligger i gaten og tror de er Gandhi, sier Frølich til Nettavisen.

Høyre-mannen mener folk som er blitt forulempet av demonstrantene bør sende regningen til dem.

– De fleste trekker vel bare på skuldrene av disse folkene, og det er like greit. Men om noen har gått på et stort økonomisk tap på grunn av aksjonene, for eksempel mistet et fly eller tapt en leveranse, så oppfordrer jeg om å sende regningen til aksjonistene, sier han.

Nettavisen har tidligere møtt medlemmer i bevegelsen som har et uttalt mål om å «Erobre Norge». Les hele artikkelen her.

– Sitter på ræva

Frps klimapolitiske talsmann, Jon Georg Dale reagerer også på klimaaktivistenes metoder.

I et innlegg på Facebook skriver han:

– På banneret skriver disse folkene «beklager bryderiet, men vi prøver å redde verden». Kan noen være så greit å fortelle denne gjengen at verden aldri kommer til å bli reddet av folk som sitter seg på ræva, og lenker seg fast midt i arbeidstiden.

– Mens disse folkene bruker politiets ressurser på å rydde opp i dette tøvet, er norske industriarbeidere på jobb og betaler skatt for å finansiere dette. Godt at politiet rydder opp!

– Må gjerne kalle oss pøbler

Anders Stai Fougner i Extinction Rebellion synes lite om kritikken.

– Stefan Heggelund må gjerne kalle oss pøbler. Vi mener at politikere som skriver ut nye oljelisenser mens verden er på bristepunktet er enten suicidale, stormannsgale eller kriminelt dårlig opplyst, skriver han i en SMS til Nettavisen.

– Samfunnskontrakten går ut på at vi borgere gir fra oss makten til politikerene mot at de passer på oss, og hvis de bryter den kontrakten er sivil ulydighet helt, helt legitimt. Nå har de brutt den kontrakten, ved å ikke lytte til klimaforskerene.

Organisasjonen mener samfunnet står på randen av kollaps.

– Forskerene sier at hvis vi skal unngå at verdenssamfunnet kollapser, trenger vi -massiv- handling -nå-. Blant annet må vi kutte halvparten av verdens CO2-utslipp på bare 10 år. Det er et nesten ubeskrivelig enormt skifte, og slike enorme skifter har opp gjennom historien ofte krevd bruk av sivil ulydighet for å bli kjempet gjennom. Vi lurer på hva Stefan Heggelund hadde syntes om Martin Luther King, sier Stai Fougner.

Heggelund svarer kort på påstandene fra Extinction Rebellion:

- Jeg er veldig for Martin Luther King, Fougner er ikke en Martin Luther King, skriver han i en melding.