Flere norske aktører er aktive i det voksende markedet for fornybar energi, som nå har blitt en milliardindustri. Mens noen har begynt å posisjonere seg innen havvind, ser andre mot storstilte utbygginger av vindkraft på land, solenergi og vannkraft.

Den som tjente mest innen fornybar energi i fjor, var vindkraft-kongen Lars Helge Helvig (59). Helvig er sannsynligvis den første som har tjent seg rik på å bygge ut vindparker i Norge, og satt igjen med 20,8 millioner kroner i inntekter etter fjoråret. Formuen strakk seg til 44,8 millioner kroner.

Søk i skattelistene her:

Skattelistene

Se hvem som tjener mest på ditt postnummer

Helvig er kjent som arbeidende styreleder i Norsk Vind Energi, og har satset for fullt på vindkraft siden 2000-tallet. Han er også daglig leder i Jæren Energi. Det var først i 2010 at han bygget ut sin første vindpark på Høg-Jæren i Rogaland. I fjor registrerte Norsk Vind Energi et overskudd på 317,3 millioner kroner.

Norsk Vind eier to tredjedeler av aksjene i Norsk Vind Energi, og Helvig eier to tredjedeler av Norsk Vind gjennom sitt investeringsselskap Valinor. Helvig har også betydelige aksjeposter i blant annet kryptovaluta og teknologiselskapet Zaptec.

Les mer: NRK-sjefen tar storeslem: Dette tjener NRK-toppene

Les også: Mohn tjente mest i 2018, mens Røkke har størst formue

Statkraft-sjefen tjente 8 millioner

Det norske statseide energiselskapet Statkraft er Europas største leverandør av fornybar energi, og har bare de siste månedene vunnet store anbudsrunder innen vindkraft i Brasil og Chile. Administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen dro inn 8 millioner i løpet av 2018, opp nesten to millioner fra 2017.

Scatec Solar-aksjen på Oslo Børs har økt 68 prosent i verdi fra samme tidspunkt i fjor. Solenergi-selskapet har mer enn tredoblet effektkapasiteten det siste året, og ferdigstilte nylig seks store solkraftverk i Egypt. Konsernsjef Raymond Carlsen tjente 5 millioner kroner i fjor, og satt samtidig på en formue verdt 50,7 millioner kroner.

Siri Kalvig, sjef i det statlige klimainvesteringsselskapet Nysnø, tjente 2,1 millioner kroner i fjor, og satt samtidig på en formue på 19,5 millioner kroner. Cicero-topp og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen tjente 1,28 millioner kroner i fjor.

Blant lønnsvinnerne i fjor var Jon André Løkke i hydrogenteknologiselskapet Nel. Det siste året har Nel-aksjen styrket seg over 75 prosent på Oslo Børs, og i 2018 dro administrerende direktør Løkke inn 5,7 millioner kroner.

Blant miljøorganisasjonene er Bellonas Frederic Hauge lønnsvinner: I fjor tjente Hauge rundt 990.000 kroner. Zeros Marius Holm tjente til sammenlikning 643.000 kroner. Natur og Ungdoms Gaute Eiterjord tjente 115.000 kroner.

Les mer: Dette tjener Norges største TV-profiler

Se resten av den utfyllende listen over direktører, konsernsjefer og organisasjonsledere her:

Les også: Støres inntekt er mer enn halvert - her er alle partilederlønningene

Les mer: Inntektene stuper for prinsesse Märtha Louise