EIDSVOLDS PLASS (Nettavisen): Ingrid Kruse Fevåg er klubbleder og medlem av Fellesforbundet. Til daglig er hun hos arbeids- og inkluderingsbedriften Astero i Molde, men hun har også politisk verv i Høyre. Hun sier at de rollene er hun veldig tydelig på å skille.

Fevåg gikk i juni i Tidens Krav hardt ut mot LO-ledelsen i et leserinnlegg der hun spurte om LO bare var for Ap-medlemmer. Hun spurte i innlegget om LO var blitt en ren politisk organisasjon.

Nå er Fevåg i likhet med Frp-leder Sylvi Listhaug opptatt av at LO-ledelsen er altfor passiv i sin kritikk av regjeringen for de høye strømprisene, drivstoffprisene og økende matvarepriser.

– Det gjør jobben veldig vanskelig for meg som klubbleder. Det blir litt for mye fokusert på båndet mellom LO og Arbeiderpartiet. Jeg og klubbmedlemmer over hele landet er mer interessert i hva gjør LO opp mot Arbeiderpartiet, sier Fevåg når vi møter henne foran stortingsbygningen.

Kristin Clemet: Hvorfor er Ap-folk så lite rause?

Politisk spill

– Føler du det er et opprør internt blant medlemmene i LO mot den sentrale ledelsen og fraværet av kritikk mot regjeringen?

– Nå skal ikke jeg snakke for alle, men ja, jeg føler det er en strid mellom LO-toppene og vi som er medlemmer. Vi føler at de har muligheten til å påvirke strømpriser, drivstoffpriser og matpriser. Jeg har jo spurt selv: «Hva gjør dere?»

– Og hva får du til svar?

– Svaret er at det er krig, og så er det den blå-blå regjeringen som egentlig er roten til alt vondt. Men jeg vil ha et skikkelig svar på hva de nå gjør for oss medlemmer. Det er mange medlemmer som sliter og kommer til å slite fremover, og det er det jeg er opptatt av: mine medlemmer.

– Hva er det du frykter mest, er det helheten i utgiftsøkningene eller spesielle ting?

– Det er helheten i de økte kostnadene, fordi det rammer så utrolig mange.

Les også: Dobbelt usosialt fra regjeringen

For feige

Fevåg tror det tette båndet mellom LO og Ap alltid kommer alltid til å være det. Hun mener like det må være mulig å modifisere det, slik at man ikke bruker for mye tid og krefter på det politiske spillet. Det er ikke LO-medlemmene interessert i.

– Har du noe tro på at LO-ledelsen åpent vil kritisere Arbeiderpartiet hvis det blir enda høyere strømpriser?

– Nei, jeg tror rett og slett de er for feige. Nå er vi så mange som har prøvd å få svar på hva ledelsen gjør med de økte utgiftene. Jeg vil si at ingen i ledelsen er såpass rakrygget og går ut i pressen og sier til medlemmene hva de gjør.

Richard Storevik, som leder leder, Fellesforbundet Avdeling 5, svarer på Fevågs kritikk av LO, Storevik sier han han har all respekt for den jobben hun gjør som klubbleder, men at det er mye som tyder på at hun ikke følger skikkelig med i den offentlige debatten.

Først ute

– LO var omtrent først ute og krevde strømstøtte til vanlige folk. Vi var også de første som krevde en forbedret ordning, noe regjeringen leverte på. Senest denne uken var LO ute med bekymring for lave vannmagasin.

Når det gjelder kritikken fra Fevåg «at det er for tette bånd mellom LO-ledelsen og Ap, som gjør at LO-ledelsen ikke forsvarer medlemmene mot utgiftsøkningene», mener Storevik at det rett og slett er «veldig spesielt».

– Hele denne våren har tillitsvalgte og forbund i LO-familien kjempet for et lønnsoppgjør som skal sikre kjøpekraften. Dette er ikke noe som kommer av seg selv. Og er et system som er helt uavhengig av det fagligpolitiske samarbeidet med Arbeiderpartiet.

Storevik mener Fevåg som Høyre-politiker burde fremhevet alle sakene han mener Støre-regjeringen leverer på. Han sier det er den direkte årsaken til at LO er mer positive til denne regjeringen enn den forrige. Storevik meldte seg for øvrig i 2019 ut av Arbeiderpartiet i protest mot vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Nå trekker han blant annet frem flere faste jobber, billigere å pendle, mer kamp mot sosial dumping, billigere ferjepriser, pensjon fra 1 krone, mer heltid til de som ønsker det som områder regjeringen leverer på.

Listhaug sa til Nettavisen at hun var overbevist om at det var sterkere reaksjoner innad i LO over de store utgiftsøkningene. Men på grunn av den tette koblingen mellom LO-ledelsen og Arbeiderpartiet, er toppene i LO passive i sin kritikk av Arbeiderpartiet og regjeringen.

– Hvis jeg har klubbhatten på, vil jeg si «ja», det er intern strid. Vi ser ingenting, vi ser ingen handling. Det er det vi medlemmene savner nå, vi vil det skal bli mer belyst hva gjør LO nå. Vær åpen om det, hva har vi gjort, og hva gjør vi, råder Fevåg.

Les også: Energiministeren slår tilbake mot Listhaug: – Det hadde vært helt ekstremt i dagens situasjon

Innlysende

– Et ledende spørsmål, tror du kritikken fra LO mot strøm- og bensinpriser hadde vært helt annerledes hvis vi hadde hatt en borgerlig regjering?

– Ja, selvfølgelig. Jeg vet ikke om jeg skal si «ingen kommentar», men det er innlysende.

Fevåg har hatt dialog med Frp-leder Sylvi Listhaug om det begge mener er passivitet fra LO-ledelsen. Klubblederen vet Frp-lederen liker å ta tak i ting og gikk inn på Listhaugs Facebook-side. Der så hun at Listhaug gikk ut mot LO og stilte en del spørsmål.

Fevåg skrev så til Listhaug om hva hun hadde opplevd som klubbleder og LO-medlem. Det gikk ikke lang tid før Listhaug trykket «like» og Frps pressetalsmann tok kontakt.

– Dermed fikk vi kontakt, og vi kommuniserte. Jeg er takknemlig for at hun har lyst til å høre på meg og forstår meg og støttet meg.

Skulle dele ut Ap-program

– Opplever du press fra LO sentralt med din Høyre-tilknytning?

– Det var kanskje ikke ment slik fra deres side. Men før valget i fjor fikk jeg Arbeiderpartiets partiprogram på jobben min som de ville jeg skulle dele ut for valget. Da tenkte jeg: «Gjør de det over alt eller er det bare her?»

Fevåg sier hun fikk vite at det var flere bedrifter LO hadde vært hos. Men hun har også snakket med bedrifter i Trøndelag som sa at de ikke hadde kommet til dem.

– LO ville før valget i fjor at jeg skulle dele ut partiprogram for Ap. Da jeg gikk ut i Romsdals Budstikke med det, tok den lokale stortingspolitikeren Per Vidar Kjølmoen (Ap) og brukte min artikkel og la det ut på sin Facebook-side.

– Der så det ut som om jeg stod og reklamerte for Arbeiderpartiet. Hvilken velkomst er det når du står på for å verve medlemmer? spør Fevåg retorisk.

Les også: Norges Bank har varslet syv renteøkninger: – Jeg er livredd

Må akseptere

At LO-topper med LO-lederen i spissen har Ap-sympatier, synes Fevåg er greit.

– Det må vi akseptere, fordi Arbeiderpartiet kommer alltid til å være en del av LO. Jeg vil bare si at prøv å moderere det, fordi det er så mange LO-medlemmer som ikke er Ap-medlemmer. De vil heller ikke bli medlemmer.

– Det skyldes at det politiske synet tar for stor plass, eller at for en stor del av kontingenten går til Arbeiderpartiet eller andre partier.

Ri én hest

– Hva gjør du nå fremover?

– Jeg skal rett inn i lønnsforhandlinger på min egen arbeidsplass. Ellers tenker jeg at skal LO snu skuten her, må de være mer åpne, ri på én hest samtidig og spille med medlemmene.

– Det er viktig at de ivaretar alle medlemmene, det er det de bør gå ut med at de er en fagorganisasjon for absolutt alle. Sånn som LO opptrer overfor sine medlemmer nå, er det et rent politisk parti, mener Fevåg.