NETTAVISEN (Eidsvolls plass): «Kystbrølet» er navnet på gruppen som nå kjemper med nebb og klør for å unngå den nye lakseskatten på 40 prosent som regjeringen vil innføre fra årsskiftet. De brølende opprørerne er ansatte i havbruksnæringen og leverandørindustrien på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge.

Skatten skaper også stort engasjement på Frøya. Her kan du se frøyværingenes reaksjoner på det som er foreslått:

Torsdag hadde et par hundre aktivister tatt turen inn til Oslo for å uttrykke sin misnøye gjennom å holde appeller foran Stortinget.

Innledningsappellen ble holdt av klubbleder Hans Stølan hos oppdrettsgiganten SalMar på Frøya. Stølan er tidligere arbeiderpartiordfører i oppdrettskommunen ytterst i havgapet, men nå medlem av Senterpartiet. Han og og 20 andre hadde satt seg på bussen fra Frøya kl 02.30 natt til torsdag for å kjempe mot den omstridte lakseskatten.

Utestemme

Stølan holdt en flammende appell med den gigantiske tøy-laksen «Trygve» ved siden av seg, et navn som ble valgt etter en avstemning blant de ansatte. Navnet var neppe tilfeldig valgt med tanke på Vedums varsel om økte skatter i næringen.

– Vi er blitt beskyldt for å bruke for mye utestemme og å være gjennomsponsa på turen til Oslo. Men er det noen gang vi skal bruke utestemme, er det nå som arbeidsplassene våre er truet. Forslaget fra regjeringen truer våre arbeidsplasser.

– Når jeg ser ut over forsamlingen her, så ser jeg ingen laksebaroner, ingen lakselobby. Jeg ser vanlige arbeidere som er bekymret som er for arbeidsplassene sine i Kyst-Norge, sa Stølan til stor applaus.

Den nåværende senterparipolitikeren forstår overhodet ikke hvordan Senterpartiet kan gå inn for en slik skatt, og han er like oppgitt over sitt tidligere parti, arbeiderpartiet.

Har snudd

Den mektige lederen Jørn Eggum i Fellesforbundet var også blant de som holdt appeller. Ifølge Klassekampen (bak betalingsmur) har Fellesforbundet snudd i spørsmålet om lakseskatten og sier nå ja, men forbundet krever visse endringer.

Ett av kravene til regjeringen skal være at skatten må innrettes slik at laksen bearbeides i Norge og ikke sendes til bearbeiding i utlandet. Regjeringen foreslår at den nye grunnrenteskatten kun skal gjelde for produksjonen til havs og ikke den landbaserte bearbeidingen.

Sentrale politikere fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre fikk svare på innleggene..