*Nettavisen* Økonomi.

Knallår for norsk næringsliv

I løpet av fjoråret økte overskuddet i de største norske bedriftene med over 30 prosent, og 2005 blir sannsynligvis enda bedre.

En fersk oversikt fra Økonomisk Rapport viser at driftsresultatet i landets 100 største bedrifter steg med 31,2 prosent. Driftsinntektene steg på sin side 10 prosent, mens resultat før skatt økte med 46,8 prosent.

Det er oljeselskapene som står for den største delen av inntektsveksten. En tredjedel av de samlede driftsinntektene kommer fra denne sektoren, og sett bort fra oljebransjen steg overskuddene med 20,5 prosent.

Statoil topper listen når det kommer til størst økning i resultat før skatt på hele 26 millioner kroner. På plassene bak kommer Hydro og Exxon Mobil Norge som kan vise til resultathopp på henholdsvis 11 og 8 millioner kroner.

Mest ned gikk A.L Industrier og Gjensidige Forsikring, mens også Johan H. Andresen jr. sitt selskap Ferd gikk på en smell.

Ifølge makroøkonom Terje Strøm i Næringslivets Hovedorganisasjon er det flere årsaker til at det gikk så bra i fjor. En av disse er de høye oljeprisene, som fører til økte oljeinvesteringer. Dette gir positive ringvirkninger til fastlandsbedriftene. Den sterke kjøpekraften og lave renten gir et høyt konsum, og i tillegg var kronekursen relativt normal mot euro i fjor.

I år ser det også lyst ut, til tross for en kraftig kronestyrking fra i fjor. Dermed blir 2005 det tredje året hvor lønnsomheten for norsk næringsliv er god.

- Veksten i investeringene kan bli høyere i år fordi bedriftene har fått lavere vekst i lønnskostnadene, samtidig som de opplever markedsutsiktene som gode. Bedriftene tør å investere, og veksten skjer både i Norge og i utlandet, sier Strøm til Økonomisk Rapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.