EU-kommisjonen foreslår nye sanksjoner på russisk oljeeksport. Detaljene blir presentert for EU-parlamentet onsdag, melder BBC News.

– Det dreier seg om et fullstendig importforbud for all russisk olje: Fra tankbåter, fra rørledninger, både råolje og raffinert olje, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Dette er den sjette sanksjonspakken rettet mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Les også: Putins oljehodepine

Slutt på russisk olje ved årsslutt

Forslaget betyr utfasing av import av russisk olje. EUs 27 medlemsland får seks måneder på seg til å fase ut russisk råolje og åtte måneder på andre oljeprodukter.

Det er ventet at det blir unntak for Ungarn og Slovakia fordi de står i en særstilling når det gjelder avhengighet av denne importen, melder BBC.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen bekreftet sanksjonspakken i en pressemelding onsdag formiddag:

Ifølge von der Leyen skal EU sørge for at russisk olje fases ut på en ryddig måte, slik at EU-landene og deres partnere får på plass alternative forsyningsruter som begrensninger skadevirkningene på det globale markedet.

DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen skriver i sin morgenrapport at EU står overfor en enorm oppgave når landene skal forsøke å erstatte russisk olje.

– EU importerte rundt 2,3 millioner fat per dag med russisk råolje, tilsvarende rundt 45 prosent av den russiske oljeeksporten før invasjonen, skriver Martinsen.

I tillegg importerte EU raffinerte oljeprodukter tilsvarende 1,3 millioner fat per dag:

Equinor-sjefen venter stramt marked

Onsdag presenterte Equinors konsernsjef Anders Opedal nok en gang rekordresultater for den norske oljegiganten. Etterpå fikk han spørsmål fra mediene om EU-kommisjonens forslag.

Opedal forteller at flyten av energi inn til Europa har forandret seg mye de siste par årene, og trekker frem norsk sokkel som et eksempel.

– Tidligere gikk mesteparten av oljen fra Johan Sverdrup-feltet til Kina, mens nå går den til Europa for å erstatte russisk olje. Vi kommer til å se flere endringer i energiflyten til Europa, blant annet ved at russisk gass kommer til å bli erstattet av mer og mer flytende gass, sa Opedal på spørsmål fra Reuters.

Les også: Equinor betaler enorme summer i skatt

I etterkant av den russiske invasjonen av Ukraina, har europeiske land sett i nye retninger for å sikre seg ikke-russisk olje og gass. Jakten på alternative energikilder vil ikke akkurat dempes av EU-kommisjonens forslag, ifølge Opedal.

– Vi kommer til å se mer konkurranse om tilgjengelig olje og gass som kan bli sendt til ulike havner, som kan bety at vi får et stramt marked fremover, sier Opedal.

Opedal ønsker imidlertid ikke at Equinor skal endre sine langsiktige prisforutsetninger, altså hva Equinor tror oljeprisen blir flere tiår frem i tid. Han varsler imidlertid en oppdatering i forbindelse med rapporten for tredje kvartal, slik at Equinor får tid og pusterom til å evaluere de langsiktige effektene av Ukraina-krigen.