Gå til sidens hovedinnhold

Knallhardt jobbmarked under pandemien: Over 100.000 søkere på 578 stillinger hos Kiwi

I 2020 økte NorgesGruppen bemanningen sin med flere tusen. Nå risikerer derimot flere nyansatte i dagligvarekjedene å miste jobben med åpning av svenskegrensa på trappene.

Kiwi økte bemanningen sin med totalt 2000 ansatte i fjor, ifølge Dagens Næringsliv.

Blant butikkene med den største veksten, har man Kiwi Borg i Sarpsborg. Her forteller butikksjef Carina Andresen om en omsetningsvekst på omtrent 70 prosent siden mars i fjor sammenlignet med 2019.

Hun forteller til DN at de ansatte totalt 14 nye butikkmedarbeidere i 2020.

Les også: Sommerværet fortsetter til uka – over hele landet

Over 100.000

For 2020 viser bemanningstallet i kjeden 578 utlyste stillinger, med totalt 105.321 antall søkere.

Dagligvarerivalen Coop Øst, et av mange samvirkelag i Coop-kjeden, utlyste på sin side 326 stillinger og fikk i underkant av 30.000 søkere.

Veksten i sysselsetting kom i koronaåret hvor grensen til Sverige har vært stengt, slik at all grensehandel har frafalt.

Bemanningsøkningen har også vært sterkest i butikkene nærmest svenskegrensen. Bare i Halden har sysselsettingen i næringen økt med 32 prosent.

Det bidrar til stor usikkerhet blant ledelsen i NorgesGruppen.

– Vi har hele tiden vært tydelig på at en veldig stor del av bemanningsøkningen vi fikk i fjor er midlertidige stillinger. Ingen vet hvor lenge det nye kjøpemønsteret i dagligvarehandelen varer, og ingen vet hva som skjer når svenskegrensen åpnes, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen.

Les også: Dette er prins Harry og prins Williams «ukjente» søsken: – Vi er de «vanlige» barna

- Katastrofe

Hun frykter at flesteparten av de nye arbeidsplassene vil forsvinne i dagligvarebransjen når nordmenn på ny kan dra over grensa og handle.

I Sverige, på den andre siden av grensa, har allerede flere tusen svensker mistet jobbene etter at «harryhandelen» stoppet opp.

– Det har vært en fullstendig katastrofe. Bare fra Uddevalla i Bohuslän til riksgrensen har omsetningstapet i dagligvarehandelen ligget på mellom 85 og 90 prosent, sier næringspolitisk sjef i Svensk Handel, Mats Hedenström.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk