*Nettavisen* Økonomi.

Knebler granskere

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Thomas Fussell kuppet generalforsamlingen i Opticom og stanset offentliggjøring av granskningsrapporten om ham selv og Robert Keith. Men den blir offentliggjort likevel.

05.01.06 22:06

Thomas Fussell tok ordet på generalforsamlingen torsdag ettermiddag, og sa at han ønsket å flytte valget av styremedlemmer frem. Dermed kom styrevalget før fremføringen av granskningsrapporten om Fussell og Robert Keiths lederperiode i selskapet.

- Betyr dette at styreformann Anders Eckhoff ikke får fremført sitt innlegg vedrørende granskningsrapporten, sa møteleder Henrik Christensen etter at Fussell hadde kommet med forslaget.

- Det trenger vi ikke ta stilling til nå, svarte Fussell, som fikk igjennom sitt forslag.

Fussell ble valgt som styreformann, Robert Keith og Ralph Carballel som styremedlem. Dermed fikk Fussell og Keith igjen kontrollen i det omstridte selskapet.

Grunnen til at Fussell ville flytte styrevalget var at han mener at styret var ulovlig valgt, og at det styre ikke burde få anledning til å gå gjennom granskningsrapporten først.

Stanser granskningsrapport
Det fikk gjennom et forslag om at rapporten ikke skulle fremlegges på generalforsamlingen.

- Vi ønsker å gjennomgå rapporten først, for så å sende ut en skriflig rapport til samtlige aksjonærer, sa Fussell.

Dette fikk tidligere styreleder Anders Eckhoff til å rase.

- Dette føyer seg inn i et system, som jeg tar sterk avstand fra. Jeg tviler på at det har vært noe liknende noensinne i et norsk selskap. Jeg vil holde innlegget mitt uansett overfor aksjonærene og pressen et annet sted, sa Eckhoff etter «kuppet».

Med en gang generalsforsamlingen var over ba Henrik Christensen de aksjonærene og pressen som er interessert i å høre på Eckhoffs presentarsjon av granskningsrapporten om å bli igjen.

- Vi går ikke herfra, sa Petter Stordalen til applaus.

Legger fram rapporten likevel
Noen fra Keith og Fussells leir gikk så for å hente vaktene for å få stanset presentasjonen. Advokatene Trond Sanfelt og Morten Oppstad, som jobber for Keith og Fussell, sier til TV 2 Nettavisen at de vil saksøke Anders Eckhoff dersom han setter i gang sin presentasjon.

- Hvis du ikke ønsker å høre den, kan du gå hjem å legge deg og la oss gjøre en jobb, tordnet Stordalen mot administrerende direktør Erling Svela.

Så begynte Eckhoff med sin presentasjon.

- Denne vil muligens skuffe mange, men den inneholder ikke så mye nytt. Det meste har kommet fram i pressen tidligere, men det er ikke lekket av vårt styre, sa Eckhoff.

Opprørernes kandidat
Eckhoff ble valgt til styreleder i selskapet, etter et aksjonæropprør i november, anført av Orkla, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen. Sistnevnte benyttet imidlertid en kraftig kursoppgang til å selge seg ut, og forsvant dermed ut av bildet.

Opprørerne har ment at de to sentrale personene i Opticom, Thomas Fussell og Robert Keith, har beriket seg urimelig på selskapet, og ikke tar hensyn til verdiene til øvrige aksjonærer.

Det ble både fokusert på store honorarer og på at Opticom har sittet på en stor aksjepost i Fast Search & Transfer, som til tider har vært verdt mer enn hele Opticom - noe som indikerer minimal tro på Fussel og Keith, og på Opticoms kjernevirksomhet, som er forskning på bruk av plastmaterialer til datalagring.

Som et ledd i opprøret ble det gjort en granskning av hvordan Fussell og Keith har styrt Opticom. Det er rapporten fra denne granskningen som striden i dag står om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag