*Nettavisen* Økonomi.

Knusende rapport: Equinor legger seg flat

Norgessjef Arne Sigve Nylund i Equinor var selvkritisk under høringen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen etter at flere av avvikene fra Petroleumstilsynet ikke ble fulgt opp. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Stortingspolitikerne presset ledelsen i oljeselskapene: - Jeg savner at dere svarer på spørsmålet. Hvorfor følges ikke avvikene opp?

13.05.19 13:10

Hendelsene på skandaleplattformen Goliat i Barentshavet, samt andre hendelser på norsk sokkel, førte til at Riksrevisjonen gjennom deler av 2017 og 2018 gransket Petroleumstilsynets rolle i fire ulike sammenhenger.

Rapporten var knusende: Tilsynet avdekket ikke alvorlige sikkerhetsutfordringer, selskapene rettet ikke opp feilene som ble påpekt og tilsynet tok ikke i bruk reaksjonsmidler som bøter og stans av virksomhet når det trengtes.

Mandag møter Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å få svar på hvorfor. Blant dem som møter opp til å svare på Riksrevisjonens kritikk, er Petroleumstilsynets direktør Anne Myhrvold og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Til Nettavisen Økonomi sa Myhrvold følgende i april:

- Jeg er ikke med på premisset om at vi har en begrenset effekt. Jeg tror vi kan ha en større effekt, men dersom man ser på de historiske dataene, så mener jeg at vi har spilt en viktig rolle i nedgangen i risikoen og hendelsene på norsk sokkel. At vårt arbeid har en effekt, er jeg overbevist om.

Les mer: Tar seks nye år, tross kraftig kritikk: - Måtte ta en tenkepause

Equinor: - Vi legger oss flate

Høringen startet med at flere komitémedlemmer, blant andre saksordfører Bente Stein Mathisen (H), Dag Terje Andersen (Ap) og Ulf Leirstein (Frp), stilte oljelederne til veggs, og etterlyste svar på hvorfor oljeselskapene ikke fulgte opp avvikene som Petroleumstilsynet påpekte. Profiler som Equinors norgessjef Arne Sigve Nylund, Vår Energi-sjef Kristin Kragseth og Norsk olje og gass-general Karl Eirik Schjøtt-Pedersen stilte på høringen.

Høyre-politiker Mathisen spurte rett ut om Vår Energis skandaleplattform Goliat nå er sikkerhetsmessig forsvarlig.

- Er alt på stell på Goliat? Er alle avvik rettet opp, spurte Mathisen.

- Nei, alt er ikke på stell. Vi har en god del ting vi jobber med. Men det er ingenting som ikke er på stell som går på sikkerheten løs for dem som er ute på Goliat. Det gjenstår imidlertid fortsatt mye arbeid før vi går inn i vanlig drift, svarte Vår Energi-sjef Kragseth.

Klikk på bildet for å forstørre.

Riksrevisjonen skrev i sin knusende rapport at det italienske oljeselskapet Eni aldri burde fått samtykke til å ta i bruk skandaleplattformen Goliat. Foto: Jan-morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

Frp-representant Leirstein mente oljeselskapenes ledere ikke svarte godt nok på spørsmålene fra komiteen:

- Jeg savner at flere kan svare på spørsmålene: Hvorfor følges ikke avvikene opp?

Leirsteins spørsmål ble fulgt av stillhet, der ingen virket å være klare til å svare direkte på spørsmålet, før Equinors Arne Sigve Nylund tok ansvar.

- De aller fleste avvik blir fulgt opp, og det er snakk om mange tilsyn. Men ikke alle blir fulgt godt nok opp, og det må vi erkjenne at vi må ta tak i. At det er rom for forbedring, må vi erkjenne alle sammen, svarte Nylund.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arne Sigve Nylund er sjef for Equinors aktivitet på norsk sokkel. Han mener alle oljeselskapene bør erkjenne at det er rom for forbedring i sikkerhetsarbeidet. Foto: Halvor Ripegutu

Vår Energis Kragseth og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i bransjeforeningen Norsk olje og gass fulgte også opp med svar, der Kragseth påpekte at avvikene i det store og hele ble fulgt opp, men at det var noen hull.

- Hvis vi visste svaret på hvorfor ikke alle avvikene ble fulgt opp, hadde vi gjort noe med det, svarte Kragseth.

Les også: Risiko i oljeindustrien: Økning i alvorlige personskader på land

Equinors Mongstad-sjef Rasmus Wille uttalte like etterpå at det ikke var noen tvil om at Equinor ikke brukte nok penger på vedlikeholdsarbeid, til tross for bekymringsmeldinger fra de ansatte.

- Vi forstod ikke konsekvensene godt nok av det vi gjorde. Manglende risikovurdering og forståelse var nok problemet. Her legger vi oss flate, sa Wille under høringen.

Etter å ha gransket hendelsene på landanlegget på Mongstad i 2014 og 2016, kritiserte Riksrevisjonen Petroleumstilsynet for å ikke ha kontrollert om Equinor faktisk hadde rettet opp påleggene som ble gitt. Kutt i bevilgninger til vedlikehold og manglende oppfølging av avvik fra regelverket skal ha vært bakteppet for den alvorlige gasslekkasjen på anlegget i 2016.

- Veldig defensive svar

Høyres Svein Harberg i kontrollkomiteen mente at selskapene ikke svarte godt nok på Leirsteins spørsmål om hvorfor påleggene ikke ble fulgt opp.

- Jeg blir overrasket over svarene på Leirsteins spørsmål. Hvorfor er det sånn at noen pålegg ikke blir fulgt opp? Hvis jeg var bedriftsleder, hadde det vært det første jeg ville funnet ut av. Det er påpekt pålegg som ikke er fulgt opp. Equinor har svart delvis på det når det gjelder Mongstad, men svarene fra dere andre er veldig defensive, sa Harberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dag Terje Andersen (Ap), Svein Harberg (H) og resten av Kontroll- og konstitusjonskomiteen etterlyste svar fra oljeselskapene. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Vår Energi-sjef Kragseth mente menneskelige feil var årsaken til at pålegg fra Petroleumstilsynet ikke ble fulgt opp.

- Jeg beklager hvis jeg har vært utydelig. Det første vi gjorde da Vår Energi ble opprettet i desember i fjor, var å sette inn en innsats mot hvordan vi skulle lukke avvikene som ble påpekt. Vi har med mennesker å gjøre, og det er rom for forbedring på det som går på sikkerhet, og det tar vi på største alvor, sa Kragseth.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristin Kragseth er en av oljebransjens mektigste, som sjef for det ferske oljeselskapet Vår Energi. Foto: Vår Energi

Samtlige deltakere blant oljelederne støttet opp om det tillitsbaserte systemet og trepartssamarbeidet på norsk sokkel, og mente dette ikke var tiden for å endre kurs.

- Næringen er best tjent med et tillitsbasert system. Petroleumstilsynets rapporter blir tatt på største alvor, og det er vårt ansvar å lukke avvikene. Og der må vi forbedre oss, sa Equinors norgessjef Nylund.

- Det kan fremstå som vi er en næring ute av kontroll, men det er ikke riktig, fulgte Kragseth opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.