*Nettavisen* Økonomi.

Knytter Shtokman til WTO

Kampen om å få delta i Shtokman-utbyggingen i Barentshavet hardner til. Nå knytter en seniorrådgiver i Kreml Shtokman til WTO.

18.05.06 11:08

Flere store amerikanske selskaper slåss om Shtokman, og de kan bli rammet av russernes forhandlinger med WTO.

Russland er i forhandlinger om å komme med i Verdens Handelsorganisasjon, WTO. Nå er kampen om hvem som får delta i Shtokman-feltet trukket inn i forhandlingene.

- Hvis USA setter frem nye krav til Russland i WTO-forhandlingene som ikke har vært stilt til andre land, da kan det ikke utelukkes at nye krav vil bli satt frem til amerikanske selskap som deltar i Shtokman-prosjektet, sa rådgiver Igor Shuvalov foran en forsamling i Washington DC, skriver Dow Jones Newswire.

På spørsmål om det var en offisiell holdning, svarte russeren at det var en av presidentens rådgivere som snakket.

- Jeg tror det svarer på spørsmålet.

Det er de amerikanske oljeselskapene Chevron Corp. og ConocoPhillips som kan bli rammet av USAs krav til Russlands WTO-søknad.

Statoil, Norsk Hydro og Total er de andre internasjonale selskapene som er i sluttforhandlinger med det russiske gasselskapet Gazprom. Det var ventet at det skulle komme en avgjørelse rundt hvem som ville få delta i Shtokman-prosjektet i mai, men det nok en gang er det kommet utsettelser.

Nå virker det som om russiske myndigheter vil ha ut avgjørelsen og putte politisk press på USA i forbindelse med forhandlingene om WTO-deltagelse.

Dermed kan det drøye enda mer før Statoil og Norsk Hydro får avklaring på om de blir invitert med på utbyggingen i Barentshavet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.