Gå til sidens hovedinnhold

Koker over om sykefravær: – Du får finne frem vaskebøtta og forkleet selv

Etter Hustads uttalelser om kvinners sykefravær koker det over på sosiale medier. Lege og forfatter Marie Sunde mener han farer med gammeldagse stereotypier.

Nettavisen har i en artikkelserie skrevet om sykefraværet blant nordmenn. Norske arbeidstagere er mer borte fra jobben grunnet sykdom enn både svenskene, danskene, nederlenderne og en rekke andre land, viser ferske tall fra SSB.

– Kvinner liker godt å være hjemme

Etter den siste artikkelen hvor forfatter Jon Hustad fyrer med heftig skyts mot norske kvinners arbeidsvilje, har det kokt i sosiale medier og flere har hevet seg på debatten.

– Kvinner trives tydeligvis ikke like godt på jobb som menn. Sånn har det alltid vært. For å gi et eksempel: Jeg jobber omtrent det som tilsvarer 160 prosent, men jeg har aldri sett på det som jobben min – det er jo en hobby. Jeg liker bare jævlig godt å gjøre det jeg jobber med. Og kvinner liker godt å være hjemme, sa Jon Hustad til Nettavisen på tirsdag.

Les artikkelen som skaper storm:

Les også

Full ordkrig om kvinners sykefravær: – Kvinner liker å være hjemme

– Gammeldags

Én av dem som reagerer kraftig er Marie Louise Sunde. Hun er utdannet kirurg og sa opp jobben på sykehuset Ahus grunnet det hun påsto var en «ukultur» på arbeidsplassen.

I kjølvannet av saken har hun skrevet boken «Hvem spanderer?» om kjønnsstereotypier og likestilling. Hustads uttalelser får henne til å se rødt.

– Er Hustads uttalelser gammeldagse?

– Ja, sier hun til Nettavisen, før hun forklarer:

– Jeg merket dette selv som 18-årig kvinne. Den vanligste tilbakemeldingen jeg fikk da jeg sa jeg skulle bli kirurg var: «Åh, vil du ikke ha barn?». Menn må ikke forholde seg til den problemstillingen, før de sitter med en kid i fanget. Kvinner blir advart 15 år i forveien.

Store kjønnsforskjeller i deltidsarbeid

– I de fleste aldre blant kvinner, er de vanligste grunnene til å jobbe deltid at de enten ikke får fulltidsjobb, eller at de må det fordi familielogistikken skal gå opp eller på grunn av helserelaterte plager. Dette er ifølge YS arbeidslivsbarometer. Menn svarer samtidig uttak av pensjon som vanligste grunn til å jobbe deltid, sier Sunde.

Les også

Sjekk hvilke yrker som har mest sykefravær

– Men er det ikke et valg kvinner selv gjør om de velger yrker som innebærer deltid, eller vil være med familien?

– Vi skal være forsiktig med å si at handlingsmønstre nødvendigvis alltid er frie valg. Uten sammenligning forøvrig, ble den samme argumentasjonen brukt om afroamerikanere i USA på 50-tallet. Det ble også påstått at de ikke gikk på universitet fordi de ikke ville. Det er en argumentasjonsrekke vi i dag gremmes over. Å påstå at alle valg tas i vakuum er naivt, tordner Sunde til Nettavisen.

Eks-kirurgen mener dette er en del av et holdningsmønster og at kjønnsstereotypier sitter fortsatt dypt i oss.

Full likestilling først om 203 år

Grunnet de ubevisste holdningene Sunde mener nordmenn sitter med, vil det ta lang tid før vi får full likestilling i Norge.

– Vi har ikke full likestilling i Norge. Ifølge World Economic Forum vil det ta 203 år før vi får full økonomisk likestilling. Men det kan vi klare mye raskere, hvis vi vil – og gjør det som trengs, sier Sunde.

Leserne raser

På Facebook har debatten rast etter Nettavisen publiserte artikkelen. En leser skriver: – Nei nå tror jeg du har ertet på deg damene. Bør ikke få noe hjelp til husstell, matstell og klesstell heretter! Vi damer har vært dobbeltarbeidende i generasjoner. Du får finne frem vaskebøtta og forkleet selv.

Men ikke bare Hustad får kjørt seg. Også LO-toppen Trine Lise Sundnes får kritikk for sitt svar om at sykelønnsordningen ikke betyr noe for sykefraværet.

– Det her er det mest virkelighetsfjerne jeg har lest hittil i år. Gratulerer LO.

En annen kvinne mener Hustad har et poeng.

– Tror nok Hustad har et poeng. Jeg liker å være hjemme. Kvinner må tør å si at de faktisk liker seg hjemme. Er det ikke derfor vi «bygger rede»? Når det er sagt, liker jeg å jobbe også, skriver hun.

– Det han (Hustad) sier er i grunn at kvinner er hypokondere og late og bør straffes! Hvem har han tenkt skal føde og passe unger om han forlanger at alle skal jobbe 160 prosent? spør en leser.

Les også

I disse yrkene er 9 av 10 kvinner

Kommentarer til denne saken