*Nettavisen* Økonomi.

Kollaps i tankratene

Foto: SCANPIX (Scanpix)

Et par heftige år i tankmarkedet gjorde John Fredriksen til Norges rikeste mann, men nå har markedet falt sammen.

23.05.05 08:54

Stortankmarkedet har klappet sammen den siste tiden. Så sent som i november i fjor nådde ratene for store tankskip eventyrlige rater på rundt 250.000 dollar pr. dag. Nå er nivået rundt 20.000 dollar pr. dag, melder Finansavisen.

Ratene har falt så mye at de store tankskipene til Frontline nå taper penger på hver reise de gjør. Nede på disse nivåene lå ratene også gjennom store deler av 1990-tallet, noe som gjorde tankfart til en særdeles lite lønnsom virksomhet. Det spesielle med bransjen er imidlertid at når det blir knapphet på tilgjengelig skip, går ratene himmelhøyt, slik de nå har gjort et par år.

Og disse par årene var nok til å gjøre tankrederen John Fredriksen til Norges rikeste mann. Og selv om aksjekursen på hovedrederiet hans, Frontline, har falt, er det langt ned til nivåene fra 1990-tallet. Fredriksen har dessuten hentet ut milliarder i utbytte fra Frontline etter de gode årene. En del av dette er investert i andre shipping- og offshoresegmenter.

Adm. direktør Ole-Rikard Hammer i skipsmeglerfirmaet Bassøe tror på rateoppgang utover sommeren, men medgir at han er usikker på når dette skjer.

- Svekkelsen i markedet er trolig primært av sesongmessig karakter, annet kvartal er gjennomgående årets svakeste. En uvanlig langvarig vedlikeholdssesong på amerikanske raffinerier har etter vår mening forsterket denne trenden i år, sier Hammer til Finansavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.