En euro ble omsatt for 10,202 kroner torsdag morgen, den svakeste noteringen noensinne. Den forrige rekorden var 10,169 kroner, satt julaften og første juledag 2008.

- Det har vært en brutal ferd for den norske kronen gjennom oktober. Det er en veldig kraftig svekkelse som kommer på toppen av en allerede svak krone, sier valutaanalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Selger unna

Han sier at finansmarkedet nå selger unna kronen i stort monn.

- Vi ser det det er flere som kaster seg på og selger kronen. Det er en kraftig trend og er ikke godt å si hvor det skal stoppe, sier Bernhardsen, som viser til at euroen var på 9,6 kroner i juli.

- Det er veldig langt unna og vi er nok ikke tilbake på slike nivåer innenfor overskuelig fremtid, sier han.

En helgetur til byer som Paris, Berlin, Barcelona eller Roma har dermed utvilsomt aldri vært dyrere enn akkurat nå. Ekspertene tror det skal bli enda verre.

- Vi venter at vi skulle ligge på 10,25 kroner ved nyttår, men det kan nok vise seg at det var for lite, sier Bernhardsen.

- Det verste er ikke over. Vi har varslet en svakere krone, og utviklingen vi ser nå er i tråd med det. Et usikkert geopolitisk klima med handelskrig, Brexit og risikoaversjon i markedet gir et dårlig klima for den norske kronen, sier han.

Les også: Dollaren kan snart koste 12 kroner

USAs støtte til Hongkong sender kronen nedover

Representantenes hus i USA vedtok onsdag å støtte demonstrantene i Hongkong, og Kina kvitterte med å be USA om å slutte å blande seg inn i Kina og Hongkongs anliggende.

- Frykten for handelskrig bidro til en svakere krone i juli, august og september, og vi ser at frykten ligger i markedet ennå. Fredag så vi positive signaler fra USA og Kina, som snakket om at samtalene deres var første fase for å løse handelskrigen. Samtidig virket dette å være en veldig kosmetisk avtale, og kronen ble ikke nevneverdig styrket, sier Nordeas Bernhardsen, og fortsetter:

- Forholdet mellom USA og Kina er fortsatt surt, og det kan forsures ytterligere dersom USA går enda hardere ut og støtter demonstrantene i Hongkong.

Heller ikke ekspertene i DNB eller Handelsbanken tror kronen vil styrke seg nevneverdig med det første.

- Mange sier kronen er så svak sammenliknet med historiske verdier, men vi tror den svake kronen kommer til å vedvare. Det har sammenheng med lavere råvarepriser, og særlig i den seneste tiden har den globale risikoappetitten avtatt, sier sjeføkonom Kari Due Andresen i Handelsbanken Capital Markets til Nettavisen Økonomi.

Det betyr at investorer styrer unna mer risikofylte plasseringer, og den norske kronen er ikke verdens valutanavle. Vår hjemlige valuta er liten og lite likvid for utlendingene.

Samtidig har euroen styrket seg etter utspill fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

- Svekkelsen det siste døgnet er vel så mye en sterk euro som en svak krone. Merkel åpner for å bruke finanspolitikken mer aktivt for å demme opp for svak vekst. Disse uttalelsene har styrket euroen og dermed gitt en sterkere euro mot kronen, sier Bernhardsen.

Les også: Valutaraset - norske kroner kommer ikke tilbake

Den norske kronen svekker seg mot andre valutaer også: Mot dollar er kronen nær sitt laveste noensinne. Også mot den svenske kronen er den norske svakere, og 100 svenske kroner koster nå 93,3 norske.

Finanskrisen og nå - to helt ulike situasjoner

Konkursen til Lehman Brothers var bakteppet for det historiske bunnpunktet for den norske kronen rundt julaften 2008, og var enkeltepisoden fremfor noen som førte til krisen.

Deler av det internasjonale finansmarkedet brøt sammen, og mange av de største bankene i verden kviet seg for å låne ut penger til hverandre. Nå er situasjonen helt annerledes, ifølge Nordeas Bernhardsen.

- Det stemmer at vi må tilbake til finanskrisen for å finne en svakere krone mot euro enn nå. Men dette er annerledes. Da svekket kronen seg kjapt, men normaliserte seg igjen fort. Nå har kronen lenge vært på rundt 9,50 og på 10-tallet mot euro. Mens 2008 var en kortvarig risikosituasjon for den norske kronen, skyldes denne utviklingen en mer vedvarende geopolitisk situasjon, sier Bernhardsen.

Mens Nordea Markets venter at kronekursen svekke seg til 10,25 mot euro i løpet av høsten, tror DNB Markets på 10.20.