NEW YORK (Nettavisen): På mandag raste aksjeverdien i First Republic Bank med hele 62 prosent på Wall Street i kjølvannet av bankkollapsene i USA.

På tirsdag var det derimot kraftig oppgang på Wall Street, og aksjen var på et tidspunkt opp rundt 57 prosent en god time etter åpning. Da Wall Street stengte, var aksjen opp rundt 27 prosent.

Flere andre amerikanske banker hadde også en kraftig opptur på tirsdag, etter den store nedturen på mandag.

Les: Finansdrama: – Gode nyheter for de med boliglån

Da Wall Street stengte for dagen, var Nasdaq kraftig opp, hele 2,1 prosent. S & P 500 endte opp 1,7 prosent, mens Dow Jones endte opp 1,05 prosent.

Les: Hevder Putin har en kynisk plan i «kjøttkverna»

Oslo Børs falt kraftig fra start, men hentet seg inn og steg markant tirsdag. Hovedindeksen endte på 1.205,33 poeng, opp 1,38 prosent.

Meta sier opp 10.000

Tirsdag kom også nyheten om at Facebooks eierselskap Meta skal si opp 10.000 ansatte. I tillegg vil 5.000 ledige stillinger ikke bli besatt, melder NTB.

Dette er den andre runden med masseoppsigelser i selskapet på et halvt år, skriver Bloomberg. I november måtte 11.000 slutte i teknologiselskapet – rundt 13 prosent av de ansatte.

Les: Ny bank havarerte: - Ledere vil få sparken

Nedskjæringene er en del av selskapets forsøk på å spare og effektiviserer.

Gründer Mark Zuckerberg har sagt tydelig at selskapet må bli flinkere til å prioritere prosjekter og investeringer og har nylig omtalt 2023 som et «effektivitetsår».

Nyheten blir positivt mottatt på Wall Street og Meta-aksjen er opp rundt 5,5 prosent kort tid etter åpning.

Inflasjonen i USA fortsetter å falle

Inflasjonen er på vei ned i USA og prisveksten de siste tolv månedene har vært på 6 prosent, viser tall fra landets myndigheter.

Tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at konsumprisindeksen steg med 0,4 prosent fra januar til februar, og det var i tråd med økonomenes forventninger.

Inflasjonen har krympet jevnt siden toppen sist sommer, da prisveksten de foregående tolv månedene var på 9,1 prosent.

I desember var inflasjonen kommet ned i 6,5 prosent, det laveste siden oktober 2021, og i januar falt den ytterligere til 6,4 prosent.

Økonomene spådde på forhånd at inflasjonen i februar ville ende på 6,0 prosent, og den prognosen viste seg å slå til.

Inflasjonen er imidlertid fortsatt tre ganger så høy som sentralbankens inflasjonsmål på 2 prosent.

Den amerikanske sentralbanken skal nå ta stilling til om styringsrenta bør heves ytterligere. Det har tidligere vært antatt at banken ville heve renta med 0,25 eller 0,5 prosent, men kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB) og to krypto-orienterte banker de siste dagene har ført til stor uro i finansmarkedet.

Økonomer spår derfor at sentralbanken vil utsette rentehevingen i håp om å skape ro. Bankens har nytt rentemøte i neste uke.