Den svenske storavisen Aftonbladet har i en serie sett nærmere på den økonomiske tilstanden i landets 290 kommuner. Hele 110 av dem vil gå med underskudd i 2019, og mange er tvunget til omfattende nedskjæringer for å spare penger.

For å finansiere nye skoler, barnehager og aldershjem trengs en årlig vekst på to prosent av inntektene, ifølge avisen. Aftonbladet avdekker at kommunen Motala, en mellomstor by i Östergötland, har innført et helt spesielt sparetiltak som vekker stor oppsikt i nabolandet.

I aldershjemmet skal varmen skrus ned tre grader, og det blir slutt varm kveldsmat.

- Det er ikke bra, vi gamle trenger ordentlig varme, sier Hans Adolfsson (87) til ftonbladet.

Strammer kraftig inn

Etter å ha gått med overskudd i mange år fikk kommunen et resultat på minus 20,2 millioner svenske kroner i 2018. Feilslåtte prognoser om pensjonsutbetalinger og svak oppfølging av økonomien skal være blant årsakene. En rekke innstrammingstiltak er allerede gjennomført, som å slå sammen tjenester, bruke færre vikarer og kutte i konsulentbruken.

Men mer må til, ifølge de lokale politikerne, og blant annet må den tekniske etaten spare fem millioner kroner. Det er her oppvarmingen av aldershjemmet kommer inn:

Forvaltingssjef Fredrik Feldt vedgår overfor Aftonbladet at dette ikke er spesielt populært:

- Dette er ikke positive reaksjoner, for å si det forsiktig. Men det er ikke snakk om å dra ned temperaturen til 16-17, men fra dagens 23 til cirka 20 grader, som er i tråd med normen for hva man kan kreve i en bolig.

- Bruk tepper

Sinnet kokte over i sosiale medier da det ble kjent at varmen skal senkes i alle kommunale bygg, deriblant aldershjemmet. Men situasjonen har ikke roet seg etter at kommunalråd Kåre Friberg fra Moderaterna ( Sveriges svar på Høyre, red.anm.) kom på banen. Han mener at Motala har lånt og levd over evne i mange år:

- Vi skal selvsagt verne om de eldre. De skal ikke sitte og fryse på sine hjem. De kan for eksempel få tepper, sier Friberg til Aftonbladet i en oppfølger til den første saken.