TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): Tirsdag ettermiddag vedtok nemlig formannskapet på Frøya å klage Fylkesmannens avgjørelse inn for kommunaldepartementet.

Formannskapet var hasteinnkalt etter at Fylkesmannen i Trøndelag før helga omgjorde kommunens pålegg til Trønderenergi om å stoppe utbygginga.

Sammen med Stadtwerke München skal Trønderenergi sette opp 16 vindmøller som strekker seg 180 meter til værs. De to selskapene er også i gang med å bygge vindkraftanlegg på Sørmarkfjellet i Flatanger kommune.

Får kommunen medhold hos departementet, vil det koste Trønderenergi dyrt, frykter konsernsjef Ståle Gjersvold. Han informerte mandag selskapets generalforsamling om mulige konsekvenser av en sånn utgang.

Nest størst i Norden

- Prosjektet på Frøya alene vil koste oss noen hundre millioner, men å stoppe arbeidet der vil få følger for andre prosjekter vi er inne i. Vi har totalt bestilt vindmøller for 1 milliard kroner, vi vil være erstatningsansvarlige overfor samarbeidspartnere om byggingen stanser. Det kan ikke vi ta ansvar for, sier konsernsjefen.

Det betyr at tapet for selskapet fort kan nærme seg to milliarder kroner dersom selskapet må avslutte bygginga av vindkraftverket på Frøya.

Trønderenergi er i dag den nest største produsenten av vindkraft i Norden. Utbygginga på Frøya møter stor motstand.

Siden begynnelsen av april har demonstranter kjempet en innbitt kamp for å stoppe bygginga av en vindmøllepark på Frøya som ligger helt ute i havgapet langs trøndelagskysten.

For noen uker siden vant demonstrantene første slag da kommunestyret 15. april fulgte opp en folkeavstemning i kommunen og påla Trønderenergi å stanse bygginga.

Tapte slag nummer to

Begrunnelsen for pålegget var at Trønderenergi hadde startet arbeidet for sent. Konsesjonen til å bygge vindkraftverket ble gitt tilbake i 2012.

Trønderenergi klaget inn vedtaket til Fylkesmannen som rett før helga opphevet vedtaket.

Samtidig som anleggsarbeiderne gjenopptok arbeidet på Frøya mandag, ruslet Gjersvold over parkeingsplassen foran Scandic hotell på Lerkendal. På vegen passerte han rundt 150 demonstranter som hadde møtt fram for å vise sin motstand mot selskapets bygging av vindmølleparker i Trøndelag.

Med unntak av en demonstrant som ropte "der é synderan", fikk konsernsjefen, kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem og Trønderenergis mangeårige styreleder Per Kristian Skjærvik gå i fred inn på hotellet hvor selskapets generalforsamling ble gjennomført mandag ettermiddag.

Der gjorde Gjersvold det klinkende klart at han ikke hadde planer om å gi etter demonstrantene han hadde gått bak ryggen til tidligere på dagen.

- Det vil være uansvarlig å gi etter for slikt press, sa Gjersvold til generalforsamlinga som består av ordførere og politikere i 24 sørtrønderske kommuner som sammen eier Trønderenergi.

- Seks år for sent

Konsernsjefen frykter nemlig at det å gi etter på Frøya, kan få en dominoeffekt.

- Å gi etter vil være uansvarlig med tanke på andre konsesjoner. Vi har nemlig et konsesjonssystem både Stortinget og regjeringen ønsker å opprettholde. Da kan vi ikke endre på godkjente konsesjoner fordi det avholdes en folkeavsteming seks år for sent.

Han kjøper heller ikke argumentasjonen om at kraftverket de bygger er et større inngrep i naturen enn det de fikk konsesjon til å bygge i 2012.

- Konsesjonen er på 60 vindmøller på et 26 kvadratkilometer stort område. Vi skal nå sette opp 14 møller på et 6 kvadratkilometer stort område. Ja, de er 180 meter høye, ikke 150 men belastningen på naturen er langt mindre nå.

Gjersvold har solid ryggdekning hos eierne når han nekter å bøye av for motstanden. Men siste ord er ikke sagt.

Forberedt på lang kamp

Men også motstanderne har muskler. De har fått økonomisk hjelp av Salmar-gründer Gustav Witzøe til å hyre inn juridisk bistand og varsler at de er innstilt på en lang og hard kamp.

Det er en kamplysten Hans Anton Grønskog, leder for aksjonsgruppa "Nei til vindkraftverk på Frøya" vi møter utenfor Scandic hotell.

- Vi mener det er store mangler i Fylkesmannens begrunnelse, så siste ord er ikke sagt i denne saken. Vi har ikke tenkt å gi oss i denne kampen.