Gå til sidens hovedinnhold

Kommunestreiken er avblåst

Det blir tvungen lønnsnemnd mellom KS og Unio.

Tvungen lønnsnemnd betyr i praksis at streiken avblåses. Det er til stor skuffelse for streikeleder i Unio, Steffen Handal.

- Jeg synes det er veldig uheldig at Regjeringen griper inn i konflikten, og trist at arbeidsgiversiden ikke vil løse de underliggende problemene, sier han til NRK.

Dette gjelder imidlertid ikke streiken i Oslo, hvor det fortsatt er uenighet mellom Unio og Oslo kommune. Tidligere på fredag innkalte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til møte klokka 16.00, og det endte altså med at Røe Isaksen innførte tvungen lønnsnemnd.

Les også: Sykepleiere og lærere er slitne av å betales i form av applaus og smil

- Møtet viste klart at det ikke var mulig for partene å finne en løsning på denne akutte situasjonen, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Den utløsende årsaken

En situasjon ved FREVARs prosessanlegg for energigjenvinning og avfallshåndtering skal være den utløsende årsaken til at Røe Isaksen skjærte gjennom, fordi ved en eventuell brann i gjenvinningsanlegget vil det medføre fare for liv og helse, og kun personellet i streik kunne håndtere situasjonen.

- Det er partene selv som i utgangspunktet er ansvarlige for å finne en løsning. Partene har også ansvar for å benytte dispensasjoner og andre tiltak for å beskytte liv og helse. Men når konflikten kan medføre fare for liv og helse har jeg ikke annet valg enn å gripe inn i konflikten, sier statsråden videre.

Tilbud om 2,8 prosent lønnstillegg

Kommunestreiken, som har vart siden 27. mai, omfatter allerede 22.667 Unio-medlemmer, hvorav 1.891 i Oslo. Medlemmene som er tatt ut i streik, er lærere, helsearbeidere, samt ansatte i virksomheter som bibliotek.

Nærmere 180 skoler og 35 barnehager landet over er berørt av streiken, i tillegg til en rekke skoler og barnehager i Oslo.

KS og Oslo kommune kom til enighet med de andre tre hovedsammenslutningene, LO, YS og Akademikerne, men ikke Unio. Avtalen Unio ikke ville gå med på, var et lønnstillegg på 2,8 prosent, som er 0,1 prosentpoeng over avtalen i frontfaget.

Les også: Streikegeneralen tjener over 1,4 millioner: - Jeg jobber fryktelig mange timer

I første omgang var det 7.390 ansatte som ble tatt ut i streik, men over 15.000 ansatte la ned arbeidet i et nytt uttak fra og med sist tirsdag.

Varslet opptrapping

Unio sendte varsel om nytt streikeuttak torsdag ettermiddag. Opptrappingen rammer kommunene der det allerede er medlemmer som er tatt ut i streik.

Det gjelder ti av landets fylkeskommuner, deriblant Oslo, samt kommunene Alta, Bærum, Bergen, Bodø, Drammen, Fredrikstad, Haugesund, Kristiansand, Porsgrunn, Trondheim, Stavanger, Levanger, Ringsaker, Sunnfjord, Tønsberg og Ålesund.

Hardest rammet blir Stavanger kommune, der hele 290 nye ansatte tas ut i streik. I tillegg legger 231 ansatte i Kristiansand ned arbeidet, og altså 221 i Bergen.