Nettavisen skrev fredag om at anleggskjempen A-K maskiner AS måtte melde oppbud. Selskapet hadde siden sommeren 2021 forhandlet med den italienske hovedleverandøren CNHi om en ny avtale, uten å lykkes.

Denne avtalen var så viktig for A-K maskiner at videre drift ikke var mulig uten samarbeidet. Eier av anleggsselskapet er Bertel O. Steen Holding.

Men nå skriver advokat Nils Holger Koefoed i Advokatfirmaet Ro Sommernes i en e-post til Nettavisen at Bjarøy Handel AS i dag har kjøpt virksomheten i A-K maskiner AS fra konkursboet.

Bjarøy Handel AS er et selskap i Bjarøy-gruppen, som ifølge hjemmesidene er Norges ledende leverandør innen praktisk håndtering av utsatte engasjement og konkursbo. Det har de drevet med siden 1980 Hovedeier i Bjarøy er Hans Petter Bjarøy med 80 prosent av aksjene. Hovedkontoret er i Tønsberg.

Les også: Henning Solberg dømt til å betale flere millioner

Ønsker bevaring

Bjarøy ønsker ifølge Koefoed å bevare så mye som mulig av virksomheten til A-K Maskiner fremover hvis det lar seg gjøre.

Den nye eieren arbeider nå med å legge til rette for at samtlige butikker og verksteder vil være i drift så snart som mulig. Alternativet er å finne interessenter som kan overta hele eller deler av virksomheten.

180-190 ansatte i A-K maskiner er berørt av konkursen, slik at mange av disse nå kan være sikret fortsatt jobb.

Les også: Sissener-selskap kaster inn håndkleet: – I sannhet et sorgens kapittel

Ukjent pris

Advokat Koefoed vil overfor Nettavisen ikke ut med prisen Bjarøy må ut med til konkursboet. Adm. direktør Erik Grefberg i A-K maskiner sa i går til Nettavisen at de regnet med at egenkapitalen på 80 millioner kroner i selskapet var tapt.

Datterselskapene til A-K Maskiner AS; A-K Westreng AS og A-K Traktorhuset AS er ifølge Koefoed ikke konkurs. Overdragelsen omfatter derfor ikke disse to selskapene.

Overdragelsen omfatter heller ikke gjeld A-K Maskiner AS hadde. A-K Maskiner har ifølge Grefberg et lån i Danske Bank på 140 millioner kroner. De som har krav mot A-K Maskiner AS, må melde sine krav til konkursboet.

Grefberg var særdeles oppgitt over det som hadde skjedd i forkant av konkursen.

Les også: Kostnadene til lastebil-gründer Bjørn (62) skyter til værs: – Jeg har aldri vært borti lignende

Helt forferdelig

– Oppbudet har ikke noe med driften å gjøre. I fjor gikk vi i pluss med 22 millioner kroner. Oppbudet skyldes at hovedleverandøren er borte, slik at vi står uten avtale. Det er rett og slett helt forferdelig, sa blant annet Grefberg til Nettavisen.

– De har konspirert bak vår rygg, og det samme har de private forhandlerne gjort. CNHi har ønsket å rappe de private forhandlerne, og forhandlerne har prøvd å ta CNHi fra oss. Dette er en dobbeltsidig illojal atferd, vi visste ikke om dette spille før mai i fjor, fortsatte han.

A-K maskiner holder til på Kløfta, med salgs- og servicesteder rundt omkring i landet. Selskapet er importør og driver salg og service av anleggsmaskiner og traktorer og redskaper til landbruket.