I april i fjor utgjorde klesbutikkene bare 1 prosent av konkursene i Norge, i april i år var andelen 7 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Når butikken er konkurs: Bare én betalingsmetode gir rett til å få igjen pengene

Omsetningen falt med 55 prosent i mars

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke falt omsetningen i klesbransjen i Norge i mars med 55 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det akkumulerte omsetningstapet i april er på nær 25 prosent.

– Forretninger som selger klær, sko og vesker har vært de store taperne i handelen som følge av koronatiltakene, sier bransjedirektør Bror Stende i Virke faghandel til DN.

Les også: Wagner og Brandstad er konkurs

Han mener de store kjedene ofte har kontroll på hele verdikjeden fordi de både produserer og selger egne varer, men at det kan være vanskelig for de små som kun videreselger andres merkevarer.

– Når man kanskje har levd på svak egenkapital de siste årene, og nesten drevet på kreditors regning, så tar koronakrisen de svakeste av lasset med en gang. Når det stenges helt ned, har disse forretningene ingen sjanse, rett og slett, sier han til avisa.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

54 mistet jobben

I april ble det kjent at kleskjeden Masai Clothing Retail Norge AS er begjært konkurs. Konkursbegjæringen oppfylte de formelle kravene i konkursloven. Samlet gjeld var på nær 24 millioner kroner, mens selskapets kapital totalt beløp seg til 11,8 millioner, ifølge kjennelsen.

Virksomheten ble derfor innstilt, og alle de 54 ansatte ble permitterte som følge av koronapandemien.

- Vi må se hvordan vi kan realisere verdiene. Vår intensjon er å få til en best mulig overtakelse enten gjennom overdragelse av varelageret eller at vi finner en kjøper til alle eller noen av butikkene, sa bostyrer, advokat Ellen Synnøve Schult Ulriksen i Advokatfirmaet Haavind AS, til Nettavisen.

Den norske delen av kjeden har ni butikker, mens den svenske har 15 - også den svenske virksomheten er begjært konkurs.

Les også: Dette er dine rettigheter hvis arbeidsgiver går konkurs

Sportskjede konkurs

I vinter gikk også Gresvig, eieren av sportskjedene Intersport og G-Sport, konkurs. Styret i Gresvig Retail Group AS begjærte 3. februar i år selskapet konkurs, men butikkene fortsatte å holde åpent.

Les også: G-sport og Intersport-eier går konkurs

Etter konkursen ble kjent, kom det fram at Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sunde ville kjøpe store deler av konkursboet. Det ble dermed satt i gang en jobb for å sikre videre drift.

Handelsstopp på grunn av koronaepidemien tvang imidlertid flere butikker i sportskjedene G-sport, G-Max og Intersport til å legge ned tidligere enn planlagt.

– Intersport og Gresvig-butikkene blir i sterk grad påvirket av den krisen vi er inne i. Inntektsbortfallet er så betydelig at boene blir tvunget til å redusere de løpende kostnadene i så stor grad som det lar seg gjøre. Boene har derfor måttet beslutte å nedlegge et stort antall av disse butikkene tidligere enn opprinnelig planlagt, sa bostyrer Håvard Wiker.