*Nettavisen* Økonomi.

Konkursrykter tynger Wall Street

Konkursspekulasjoner rundt bilgiganten General Motors bidrog til en solid nedtur på Wall Street torsdag.

USA børsene falt fra starten torsdag, og fortsatte nedover til sluttstrek ble satt. Det er tredje dag på rad med minustall.

I fokus i dag var General Motors, verdens største bilprodusent. GM vakler under byrden av enorme sosiale forpliktelser i forhold til nåværende og tidligere ansatte, og onsdag kveld amerikansk tid ble det kjent at de amerikanske finansmyndighetene Securities and Exchange Commission har begjært utlevert dokumenter knyttet til slike forpliktelser fra GM.

Dette skjer etter at bildelprodusenten Delphi nylig søkte konkursbeskyttelse. Dette firmaet ble for noen år siden skilt ut fra GM, men det er fortsatt mange bånd mellom selskapene, blant annet når det gjelder pensjoner og lignende.

Spekulasjonene rundt fremtiden til GM er så intense at selskapet i dag har følt seg nødt til å gå ut offisielt og benektet at det vil slå seg selv konkurs. Aksjemarkedet føler seg ikke helt beroliget, og GM-aksjen falt i dag 7 prosent.

På makrofronten meldte amerikanske bedrifter om en skuffende inngang av ordrer for varige goder i september, en viktig indikator på fremtidige overskudd.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -1,11% til 10.229,95

Nasdaq -1,73% til 2.063,81

S&P 500 -1,05% til 1.178,90

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.