Kopisperre mot pengeforfalskning

I flere år har Norges Bank jobbet for å få Photoshop til å nekte å åpne bilder av norske pengesedler. I den siste utgaven av programmet er det ikke mulig å åpne bilder av sedlene.

Prøver du å åpne bilder av norske pengesedler i siste versjon av billedbehandlingsprogrammet Photoshop, versjon 8.0 eller CS, er det nytteløst, skriver Dagbladet.

I stedet for bildet, dukker det opp en beskjed om at programmet ikke tillater å manipulere penger. Norges Bank står bak denne sperren, og har jobbet med den i mange år.

- Dette er resultat av internasjonalt samarbeid på flere plan. Vi er med i gruppene som jobber med å få installert kopisperre på kopiutstyr og programvare for bildebehandling, sier fagdirektør Trond Eklund i Norges Banks avdeling for kontante betalingsmidler til Dagbladet.no.

Ved å legge inn en slik sperre, håper sentralbankene i banksamarbeidet Central Bank Counterfeit Deterrence Group på å forhindre forfalskninger.

Foreløpig kan du lett unngå problemet ved å bruke en eldre versjon av Photoshop. Du kan også bruke et program som ikke har sperren, blant annet gratisprogrammet Gimp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.