Gå til sidens hovedinnhold

Kopisperre mot pengeforfalskning

I flere år har Norges Bank jobbet for å få Photoshop til å nekte å åpne bilder av norske pengesedler. I den siste utgaven av programmet er det ikke mulig å åpne bilder av sedlene.

Prøver du å åpne bilder av norske pengesedler i siste versjon av billedbehandlingsprogrammet Photoshop, versjon 8.0 eller CS, er det nytteløst, skriver Dagbladet.

I stedet for bildet, dukker det opp en beskjed om at programmet ikke tillater å manipulere penger. Norges Bank står bak denne sperren, og har jobbet med den i mange år.

- Dette er resultat av internasjonalt samarbeid på flere plan. Vi er med i gruppene som jobber med å få installert kopisperre på kopiutstyr og programvare for bildebehandling, sier fagdirektør Trond Eklund i Norges Banks avdeling for kontante betalingsmidler til Dagbladet.no.

Ved å legge inn en slik sperre, håper sentralbankene i banksamarbeidet Central Bank Counterfeit Deterrence Group på å forhindre forfalskninger.

Foreløpig kan du lett unngå problemet ved å bruke en eldre versjon av Photoshop. Du kan også bruke et program som ikke har sperren, blant annet gratisprogrammet Gimp.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping