Gå til sidens hovedinnhold

Korona-permittert? Her har du en gyllen mulighet

Ok, folkens. Da er det bare å brette opp ermene og komme seg ut på markene. Kongeriket mangler 30 000 villige til å plukke plommer i Hardanger og jordbær i Valldal.

Egentlig er det en slags omvendt vinn-vinn-situasjon:

Samtidig som tallet på korona-permitterte er bikket over 200 000, melder Norges Bondelag om prekært behov for ekstrahjelp på norske bondegårder.

Ifølge Aftenposten dreier det seg om så mange som 30-40 000, men en kort samtale med bondelagsleder Lars Petter Bartnes gjør det klart at det heller er snakk om 20-30 000. La oss derfor bli enige om 30 000.

Uansett:

Det dreier seg om både jordbærplukkere og folk som har et romantisk forhold til det å plukke plommer i Hardanger. Årsaken er selvsagt korona-viruset, og at stengte landegrenser gjør det vanskelig å hente folk fra Øst-Europa.

Trenger du inspirasjon, kan du ta en titt her:

Et avgjørende hinder er permisjonsreglene, som i dag krever avkorting dersom du får annet arbeid. Derfor har Bondelaget foreslått en kortvarig unntaksregel på inntil 100 000 kroner, altså at du kan tjene inntil 100 000 før avkortingen slår inn.

Søknaden er til behandling i Landbruksdepartementet just nu, og jeg synes det er en strålende ide. Ikke bare er det snart vår. Landbruket trenger hjelp nå. Jordbærsesongen starter allerede i midten av juni helt i sør, og beveger seg nordover. Høsting av epler og plommer og bær kan pågå langt utover høsten.

(Svar gjerne på målingen før du leser videre:)

Det ville være en tragedie om det lille vi har av landbruk i Norge ikke skulle greie å sette såkorn i jorda eller høste bær og frukt på grunn av korona. Det ville bare gjøre krisen større.

For langtidspermitterte byboere vil bare utsiktene til å kunne komme seg ut i frisk luft, tjene noen ekstra penger, og ikke minst - gjøre nytte for seg, være viktig mentalhygiene.

Enkelte radikalere vil kanskje til og med få nostalgiske følelser mot tiden da formann Mao sendte urbane akademikere og byråkrater ut på rismarkene for å «tjene folket», men så langt trenger vi slettes ikke gå - særlig med tanke på hvor viruset kommer fra.

LES OGSÅ: Dette kan bli en makaber landskamp mellom Norge og Sverige

Ifølge Bondelaget er det også behov for arbeidsledere og maskinkjørere. I tillegg påpeker de at dette passer utmerket for ungdom som i stor grad er permittert fra service-næringene i byene - og som nå i sommer vil være avkåret fra jobber i kiosker og campingplasser, hoteller og turistkontorer.

Selvsagt vil det også by på utfordringer å frakte 30 000 villige fra urbane strøk til trengende bønder på landsbygda. Mange kommuner har egne karanteneregler, innkvartering må skje på korona-forsvarlig vis - og så får vi vel gå ut fra at nordlendingene som har stengt grensene ikke vil ha hjelp.

LES MER HER: Har det rablet for nordlendingene?

Jeg tipper likevel at en av de største barrierene vil være i nordmenns egne hoder:

Arbeidslivet i Norge de siste 20-30 åra har entydig gått i en retning der utenlandske arbeidstakere har tatt over de tyngste og manuelle jobbene, det gjelder på nesten alle arbeidsplasser, i nesten alle bransjer, både bygningsarbeidere og jordbærplukkere.

Mens vi oljerike nordmenn har klatret lenger opp i «næringskjeden» - og anser oss selv som for fine til slikt. Kanskje kan korona lære oss en nødvendig lekse.

--

* Oppdatering: Jeg ble akkurat gjort oppmerksom på at en helt vanlig jordbærtype i Norge heter korona. Alt vi byfolk går rundt og ikke vet ...

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Kommentarer til denne saken