Hvordan har spredningen av koronaviruset og de påfølgende tiltakene påvirket hvordan folk hører på musikk og podkast?

Tidligere denne måneden slapp film- og serietjenesten Netflix kjempetall som viste at strømmetjenesten tjente grovt på at millioner av mennesker sitter hjemme. Onsdag slipper den svenske musikkstrømmetjenesten Spotify tallene for de første månedene av 2020:

  • Antall månedlige brukere økte 5 prosent fra slutten av 2019 til 286 millioner. Sammenliknet med samme periode i fjor, har antall brukere økt 31 prosent.
  • Antall betalende brukere har også økt 5 prosent til 130 millioner.
  • Omsetningen for de første kvartal i 2020 endte på 1,8 milliarder euro. Det er 22 prosent mer enn i samme periode i 2019.

På forhånd spådde analytikerne at Spotify kom til å øke inntektene med 17 prosent for første kvartal i 2020 sammenliknet med samme periode i 2019.

En satsing på podkaster gjorde at langt flere betalende brukere enn forventet strømmet til Spotify mot slutten av fjoråret. Trenden har fortsatt i 2020, og flere bruker podkaster til å stresse ned i en tid med mye uro.

– To av fem brukere fra en undersøkelse i USA meldte at de har hørt på musikk for å håndtere stress mer enn vanlig, noe som forklarer økningen i søk på «chill» og «instrumental». Vi har også sett en økning i bruken av podkaster knyttet til velvære og meditasjon de siste ukene, skriver Spotify.

Les mer: TV 2 har sikret seg rettighetene til Champions League fra 2021

Hva er koronaeffekten?

Spotify leverer et driftsunderskudd på 17 millioner euro i første kvartal i år, noe som er langt lavere en underskuddet på 77 millioner i fjerde kvartal i fjor. I en melding varsler Spotify om at inntektene kommer til å bli svakere enn tidligere varslet, og reduserer forventede årsinntekter fra 8,08-8,48 milliarder euro til 7,65-8,05 milliarder euro.

I kvartalsrapporten skriver Spotify at de ser tydelige endringer når det gjelder hvordan brukerne lytter til musikk og podkast. Antall lyttere har holdt seg stabilt gjennom pandemien, men i spesielt utsatte land som Italia og Spania gikk den daglige bruken tydelig ned.

Spotify-bruken i bil og på bærbare dingser gikk ned, mens bruken gjennom TV og spillkonsoller gikk opp mer enn 50 prosent i samme periode. Spotify merker at færre kjører bil og pendler, og at færre lytter til podkast som et resultat av dette. Lyttetiden til musikk har derimot gått tydelig opp, og flere lytter mens de lager mat, gjør husarbeid, bruker tid sammen med familien og slapper av hjemme.

– Hver dag ser ut som en helg nå for tiden, skriver Spotify.

Les mer: 271 millioner bruker Spotify - sterk vekst i betalende brukere

Spotify-aksjen på vei oppover

Spotify-aksjen har falt rundt 8 prosent siden starten av året, men har steget 16 prosent siden den verste bølgedalen i mars - da kostet én aksje 117 dollar. Før børsåpning onsdag koster Spotify-aksjen 140 dollar.

Ifølge Counterpoint Research var Spotify den strømmetjenesten som flest betalte for i 2019, med en markedsandel på 35 prosent. Apple Music hadde 19 prosent, mens Amazon Music hadde 15 prosent markedsandel.

Les også: Livet etter korona blir færre flyavganger og dyrere flybilletter for folk flest

Lanserte tipsefunksjon

I forrige uke lanserte Spotify en ny funksjon som gjør at brukerne, i lys av artistenes inntektstap under koronakrisen, kan donere penger til artister via strømmetjenesten. Spotify la til rette for at artistene kunne aktivere en funksjon som gjør at brukerne kan donere penger direkte til artisten eller til et veldedig formål.

Flere, blant annet The Guardian-kommentator Ben Beaumont-Thomas, mener Spotify på sett og vis innrømmer at artistene ikke får godt nok betalt av strømmetjenesten ved å la fansen betale ekstra. Kommentatoren skriver at artistene sitter igjen med ekstremt lite av det brukerne betaler uansett hvordan man vrir og vender på det.

– Mange musikkfans bruker penger på musikk oftere nå enn under CD- eller nedlastingstiden. Men måten handelen skjer på, har endret seg fullstendig. Nå betaler ikke folk for musikken, men for å ikke få reklame. Musikken er tilgjengelig uansett, skriver Beaumont-Thomas og fortsetter:

– Det er derfor opprettelsen av «tipskrukke»-knappen er et ordentlig slag i trynet for artistene: Den har har blitt initiert av den samme strømmetjenesten som bidro til å bryte båndet mellom kunsten og pengene.

Les mer: Norge slår ned korona, men dreper også arbeidsplasser og skaper masseledighet

Les også: Koronafast i Spania: - Det er som å sitte i fengsel