*Nettavisen* Økonomi.

Koronasmell for DN-eier: - Glad banken og eierne stiller opp

Konsernsjef Hege Yli Melhus ASK i NHST Media Group.

MÅ HA FRISK KAPITAL: Konsernsjef Hege Yli Melhus ASK i NHST Media Group er takknemlig for at banken og aksjonærene vil stille opp for å ta de gjennom koronakrisen.  Foto: NHST

Dagens Næringsliv-eier NHST trenger penger for å komme seg gjennom koronakrisen, og banken og aksjonærer stiller opp.

25.05.20 14:34

Rapporten for første kvartal av 2020 viser at koronapandemien har hatt store konsekvenser for Norges Handels- og Sjøfartstidende (NHST) sine inntekter, særlig innen salg av annonser og konferanser.

Styret foreslår for generalforsamlingen å styrke konsernets egenkapital og likviditet gjennom en garantert fortrinnsrettsemisjon på 50 millioner kroner.

– Det er svært gledelig at aksjonærene våre og banken stiller opp for å bidra til at NHST-konsernet kommer gjennom Covid-19-krisen på en måte som sikrer konkurransekraften og innovasjonsevnen vår videre, sier Hege Yli Melhus Ask, konsernsjef i NHST Media Group, i en pressemelding mandag.

Kostnadsreduksjon på over 100 mill.

- Eiernes støtte vil gjøre det mulig å videreutvikle selskapene våre og beholde viktige posisjoner som markedsleder i årene fremover. Jeg vil benytte anledningen til å takke NHSTs medarbeidere for deres innsats i en krevende periode, og spesielt for deres evne til å levere god journalistikk og positive brukeropplevelser fra hjemmekontorer i ulike deler av verden, sier hun videre.

Les også: Bioteknologiselskap dumpet aksjer for nesten 300 millioner etter positive koronavaksine-resultater

Konsernet har iverksatt et omfattende spareprogram under koronakrisen, som skal gi kostnadsreduksjoner på over 100 millioner kroner med effekt i 2020, melder de i pressemeldingen.

«Tiltakene skal sikre at NHST Media Group kan satse videre på kvalitetsjournalistikk, videreutvikle produktene og investere i medarbeiderne, tross krevende markedsforhold. Styret foreslår at det i tillegg gjennomføres en aksjekapitalutvidelse som vil reise 50 millioner kroner (brutto)», skriver de.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Svake resultater i 20 år

Tidligere i mai skrev Nettavisen at vi har gått gjennom regnskapene og resultatet til NHST Media Group AS, som er det formelle selskapsnavnet, på hele 2000-tallet. Tallene var ikke lystige om vi holder flaggskipet Dagens Næringsliv (DN) utenom, som hele tiden har vært pengemaskinen og reddet bunnlinjen.

NHST har hatt svake resultater i 20 år. Uten Dagens Næringsliv er tallene helrøde.

Les også: Du kan spare hundretusener på å kutte på nedbetalingstiden

Nettavisen gjennomgåelse av årsrapportene viser blant annet at:

  • Det samlede overskuddet til NHST Media Group i årene 2000-2019 er på beskjedne 155 millioner kroner etter skatt. Det gir en gjennomsnittlig fortjenestemargin på marginale 0,8 prosent av en snittomsetning i perioden på ca 1 milliard. Samlet driftsresultat er 305 millioner (kolonnen til venstre i tabellen under).
  • Men, holder vi Dagens Næringsliv utenfor, er det samlede driftsunderskuddet på 2000-tallet hele 635 millioner kroner. NHST har ifølge Nettavisens beregninger i årene 2000-2019 ALDRI gått med overskudd hvis vi holder DN og norske publikasjoner utenfor (kolonnen til høyre).
  • I de verste årene 2013 og 2014 var driftsunderskuddene ekskl. DN respektive 85 millioner kroner og 67 millioner.
  • DN har derimot bidratt med 900 millioner kroner de seneste 20 regnskapsårene og flere år hatt driftsmarginer over 10 prosent, altså driftsresultatet i prosent av omsetningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag