Gå til sidens hovedinnhold

Koronasmell for Tesla i Norge - inntektene stupte

Inntektene for Tesla Norge ble nesten halvert i fjor som følge av koronapandemien.

Årsregnskapet for Tesla Norway AS viser at inntektene falt fra 11.342 millioner kroner i 2019 til 6138 millioner i fjor. Men kostnadene falt også kraftig, som følge av langt færre solgte biler. Dette registreres som varekostnader i resultatregnskapet.

Driftsresultatet falt derfor fra 170 millioner kroner i 2019 til 92 millioner i 2020, resultatet før skatt i perioden fra 138 millioner kroner til 68 millioner. Tesla begrunner i årsberetningen det kraftige inntektsfallet hovedsakelig med koronanedstengingen.

Elbilprodusenten prøvde å iverksette tiltak for at virksomheten skulle bli så normal som mulig under pandemien, men reiserestriksjonene førte til en delvis stenging av noen kontorer. Ingen medarbeidere ble imidlertid sagt opp.

Les også: Elon Musk: - Jeg hater å være sjef for Tesla

Halvering

Men bilsalget stupte i fjor. Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) ble det i fjor solgt 8737 Tesla-modeller til privatmarkedet, mot 18.798 i 2019. Salget av antall Tesla-modeller ble altså mer enn halvert.

Tesla er likevel i årsberetningen optimistisk til utsiktene, gitt den gjenåpningen av samfunnet som nå finner sted. Det gjenspeiles i tallene fra OFV.

I juni ble det registrert hele 20.392 nye personbiler i Norge. Det er 78 prosent mer enn juni i fjor og det høyeste antall registrerte personbiler i juni noen gang, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Les også: Tesla fikk et problem – men nå er datoen klar for Model Y i Norge

Eksplosjon

Tesla-salget i Norge ved halvårsskiftet utgjorde 6341 biler, mot 2073 modeller per 30. juni i 2020. Det er en økning på hele 206 prosent, men spesielt andre kvartal i fjor var preget av koronanedstengingen.

Tesla pleier å levere mesteparten av sine biler ved slutten av kvartalet, som påvirket junisalget kraftig. Hele 3196 biler ble levert fra Tesla Model 3 i juni, mot 504 i mai.

Tesla Norway AS er for øvrig et heleid datterselskap av Tesla International B.V. i Nederland. Det norske selskapet holder til i Rud ute i Bærum og hadde i 2020 i gjennomsnitt 1034 årsverk. Tesla Norge utfører salg, markedsføring og distribusjon og service.

Det norske selskapet kjøper biler og deler fra det nederlandske selskapet. Modellene som selges, er Model 3, Model S og Model X.

Les også: Tesla dømt i retten - risikerer milliardutbetaling til norske elbileiere

Over 5500 milliarder

Markedsverdien av Tesla-konsernet er nå på 625 milliarder dollar, 5525 milliarder norske kroner. Det er nesten halvparten av verdien til Oljefondet og nesten dobbelt så mye som det selskapene på Oslo Børs er verdt til sammen.

Tesla-aksjen hadde en ellevillig kursoppgang i koronaåret 2020, med en mangedobling av kursen. I år har imidlertid børsfesten dabbet av, etter at aksjekursen toppet ut i januar (se grafen under).