Israel fortsetter vaksineringen med et enormt tempo. Nå er over 60 prosent av befolkningen fullvaksinert, noe som inkluderer rundt 80 prosent av alle voksne.

Frem til vaksinene blir klare for barn er det ingen tegn på at viruset forsvinner helt. Men alle de kritiske tallene for koronaviruset har falt som en stein. Dødsfall, alvorlig syke og smitte har falt kraftig.

Les mer: Tusenvis av gamle spanjoler lurt av vaksinespøk

Mange vil ikke vaksineres

Mens vi andre venter på vaksiner, er Israel kommet over i neste fase av håndteringen. Alle som er vaksinert eller friskmeldt for koronaviruset, kan få «Green Pass», et slags vaksinekort. Det gir tilgang på for eksempel restauranter, svømmebasseng, strender og gir kort og greit folk stort sett friheten tilbake.

Men hva med dem som ikke vil eller kan la seg vaksinere?

En sminkør forteller at etter samfunnet nylig begynte å åpne opp igjen, gledet han seg til å begynne å jobbe. Men arbeidsgiveren hadde sagt nei.

Les også: Gjentatte pandemi-advarsler ble nedprioritert: – Finnes ingen unnskyldning i verden

– Jeg får ikke jobbe fordi jeg ikke har tatt vaksine. Det er diskriminering, og det er ikke greit, sier sminkøren Artyom Kavnatsky til nyhetsbyrået AP.

Dette problemet er nå kommet på toppen av agendaen i Israel. Arbeidsgivere og skoler vurderer alle hvordan de skal håndtere dem som ikke er vaksinert. Flyselskaper vurderer å kreve vaksinepass eller nylig negativ koronatest.

Les mer: Gladnytt: Utvikler vaksine mot den farligste koronavarianten

Allerede har en sak endt opp i rettssystemet. De som ikke vil la seg vaksinere hevder at det er brudd på deres menneskerettigheter å nekte dem å være i arbeid. Andre mener det må settes krav for å hindre smitte og dødsfall.

Arbeidstvist

Israelske myndigheters ordning med «green pass» har tydelig vært en motivasjonsordning for å få folk til å ta vaksinen. Ikke bare et smittevernstiltak i seg selv.

For ansatte i helsevesenet er det allerede innført krav om koronavaksine. Personer som ikke vil ta vaksinen, vil bli flyttet til andre jobber - hvor de ikke kommer i kontakt med personer som er i høyrisikogrupper.

Les også: FHI-topp: - Ikke meningsfylt å håndtere hele landet likt

Ved universitetet i Tel Aviv har de funnet en balansegang. Studenter som har fått vaksine, får delta på forelesninger og undervisning. De som ikke har vaksinert seg, må fortsette å følge undervisningen digitalt.

Motstand mot vaksiner ser ut til å vokse. I Israel har det dukket opp en egen gruppe på Facebook for folk som ikke vil la seg vaksinere. Den har i skrivende stund rundt 15.000 medlemmer. Ifølge sminkøren Kavnatsky er det ikke vaksinens effektivitet eller konspirasjoner det går på. Det handler om at han ikke vil få pålagt at en sprøyte skal settes i kroppen hans.

Les mer: Forskere: Dette kan hjelpe mot korona

I en israelsk arbeidsrett ble en barnehage tillatt å nekte en barnehageassistent å arbeide så lenge vedkommende ikke tok vaksine, eller lot seg teste jevnlig.

Foreløpig mener de fleste organisasjoner og myndighetene at det ikke er aktuelt å tvinge folk til å ta vaksine.

Lederen for den israelske legeforeningen, Nadav Davidovitch, mener det er kunnskap og overbevisning som skal til - ikke tvang. Han forteller til nyhetsbyråret at 90 prosent av israelske rekrutter i militæret tok vaksine etter de fikk snakke med eksperter.