*Nettavisen* Økonomi.

Kortbruk når nye høyder - på vei mot et kontantløst samfunn

 

KONTAKTLØST: Kontaktløse betalinger blir mer vanlig, og nordmenns kortbruk når stadig nye høyder. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Nordmenns bruk av betalingskort øker kraftig, og vi beveger oss i retning av et kontantløst samfunn.

Ifølge ferske tall fra Nets og Vipps AS ble det i august utført 180,9 millioner kortkjøp. Det er en vekst på 4,9 prosent sammenliknet med august 2018.

Nordmenn kjøpte i foregående måned varer og tjenester for 59,1 milliarder kroner via sine betalingskort. Det er en økning på 2,2 prosent sammenlignet med august 2018.

- Dette er første gang det er gjennomført over 180 millioner kortkjøp i løpet av en måned. I gjennomsnitt var det mer enn 5,8 millioner kortkjøp per dag i august, sier pressesjef Stein-Arne Tjore i Nets Norge i en pressemelding.

Les også: Norge kan bli blant de første til å avskaffe kontanter

Rivende utvikling

Tjore sier det er ikke så lenge siden dager med mer enn 5 millioner kortkjøp ble ansett som dager med mye kortbruk.

- Så dette er kanskje en ytterligere bekreftelse på vi beveger oss mot et kontantfritt samfunn, sier pressesjefen.

Nordmenn dro bankkort med BankAxept 148,4 millioner ganger i foregående måned, en økning på 3,5 millioner fra august i fjor. Vi handlet varer og tjenester med disse kortene for 45,6 milliarder kroner, som tilsvarer et gjennomsnittlig kjøp på drøyt 300 kroner.

I tillegg til BankAxept-kort benytter vi oss av ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort.

Les også: Trodde du at du hadde rett til å betale med kontanter?

Kontaktløst

I august tæppet nordmenn 20,9 millioner ganger med BankAxept-kort. Tæpping er kontaktløse betalinger, der vi verken drar kortet eller taster inn en kode.

- Andelen av kontaktløse betalinger i forhold til antall totale BankAxept kjøp økte fra 12,4 prosent til 14,1 prosent. Vi ser at andelen øker mye hver eneste måned, sier kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps AS.

Hun mener utviklingen er et tydelig tegn på at stadig flere ser fordelene ved å tæppe kortet og at vi er i ferd med å etablere nye vaner.

- Vi tror veksten kommer til å forsterke seg utover høsten og ser frem til at de store dagligvarekjedene snart åpner opp for kontaktløse betaling, spår Kjærnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.